Pierogi z soczewicą

 

Interesujące, uzależniające, po prostu pyszne.

Farsz z zielonej soczewicy i cebulki, doprawione ziołami.

Składniki farszu:

  • 500 g zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml gorącej wody

Wykonanie:

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez godzinę. Zlewamy wodę z moczenia, nalewamy świeżej , zimnej i solimy . Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sicie i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż zacznie się rumienić. Dwie trzecie soczewicy i połowę podsmażonej cebuli miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy resztę soczewicy i cebulki oraz przyprawy. Według mnie pieprz ziołowy pasuje tutaj najbardziej. Jeśli farsz jest zbyt rzadki możemy dodać łyżkę bułki tartej lub łyżeczkę suchej kaszy manny.

W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i sól. Dodajemy sok z cytryny . Mąkę ostrożnie mieszamy z wodą ( można się poparzyć) i wyrabiamy ciasto . Odstawiamy na 15 minut przykryte folią aby odpoczęło i przestygło. Ciasto wałkujemy cienko , podsypując mąką. Wykrawamy krążki , nakładamy farsz i zlepiamy pierogi . Gotujemy w dużej ilości wrzącej , osolonej wody przez minutę od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką , śmietaną, sosem pomidorowym lub bez niczego