Interesujące, uzależniające, po prostu pyszne.
Farsz z zielonej soczewicy i cebulki, doprawione ziołami.
Składniki farszu:
- 500 g zielonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
Składniki ciasta:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 200 ml gorącej wody
Wykonanie:
Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez godzinę. Zlewamy wodę z moczenia, nalewamy świeżej , zimnej i solimy . Soczewicę gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sicie i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż zacznie się rumienić. Dwie trzecie soczewicy i połowę podsmażonej cebuli miksujemy na gładką masę. Do masy dodajemy resztę soczewicy i cebulki oraz przyprawy. Według mnie pieprz ziołowy pasuje tutaj najbardziej. Jeśli farsz jest zbyt rzadki możemy dodać łyżkę bułki tartej lub łyżeczkę suchej kaszy manny.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło i sól. Dodajemy sok z cytryny . Mąkę ostrożnie mieszamy z wodą ( można się poparzyć) i wyrabiamy ciasto . Odstawiamy na 15 minut przykryte folią aby odpoczęło i przestygło. Ciasto wałkujemy cienko , podsypując mąką. Wykrawamy krążki , nakładamy farsz i zlepiamy pierogi . Gotujemy w dużej ilości wrzącej , osolonej wody przez minutę od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką , śmietaną, sosem pomidorowym lub bez niczego