Ciasto pierogowe z dodatkiem kakao. W środku twaróg wymieszany z kaszą jaglaną, rodzynkami i skórką pomarańczową. Polane stopionym masłem wymieszanym z brązowym cukrem smakują jak ambrozja.
Składniki:
- 250 g mąki
- 100 ml ciepłej wody
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 3 łyżka masła
- 100 g twarogu
- 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki sparzonych rodzynek
- 1 łyżka pokrajanej w drobną kostkę smażonej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka brązowego cukru muscavados
Wykonanie:
Twaróg mieszamy z zimną kaszą , dodajemy cukier puder, rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszamy. Z mąki, kakao, jednej łyżki masła, ciepłej wody i soli zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i nadziewamy nadzieniem . Pierogi zlepiamy i gotujemy minutę od wypłynięcia w dużej ilości wrzącej wody. Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Polewamy pierogi .