Pierogi z serem na słodko

 

Ciasto pierogowe z dodatkiem kakao. W środku twaróg wymieszany z kaszą jaglaną, rodzynkami i skórką pomarańczową. Polane stopionym masłem wymieszanym z brązowym cukrem smakują jak ambrozja.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 3 łyżka masła
  • 100 g twarogu
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki sparzonych rodzynek
  • 1 łyżka pokrajanej w drobną kostkę smażonej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka brązowego cukru muscavados

Wykonanie:

Twaróg mieszamy z zimną kaszą , dodajemy cukier puder, rodzynki i skórkę pomarańczową. Mieszamy. Z mąki, kakao, jednej łyżki masła, ciepłej wody i soli zagniatamy ciasto pierogowe. Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki i nadziewamy nadzieniem . Pierogi zlepiamy i gotujemy minutę od wypłynięcia w dużej ilości wrzącej wody. Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Polewamy pierogi .