Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Farsz z kaszy gryczanej i twarogu , z dodatkiem podsmażonej na oleju cebulki. Ciasto pierogowe z mąki pszennej razowej . Wspaniałe regionalne danie bezmięsne.

 

Składniki: 

  • 500 g mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g sera twarogowego
  • 250 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól , pieprz

Wykonanie:

Sól i masło rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do mąki, Ostrożnie zagniatamy ciasto ( trzeba uważać aby się nie poparzyć). Odstawiamy na 20 minut aby ciasto odpoczęło. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Kaszę , twaróg i podsmażoną cebulkę mieszamy razem. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy krążki i zlepiamy pierogi. Gotujemy w dużej ilości posolonej wody przez minutę od wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką lub topionym masłem.