Pierogi z kapustą i grzybami

Po prostu klasyka.

Własnoręcznie ukiszona kapusta, suszone grzyby i cienkie ciasto pierogowe.

 

Składniki farszu :

  • 600 g kiszonej kapusty
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

Składniki ciasta:

  • 500 g maki ( około, plus na podsypkę)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kilka kropel soku z cytryny lub 1/2 łyżeczki octu
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml gorącej wody

Wykonanie:

Grzyby płuczemy , zalewamy wodą i odstawiamy na dwie godziny. Namoczone grzyby gotujemy do miękkości. Kapustę płuczemy lekko ( zależy jaka jest kwaśna i jaka lubimy) , zalewamy wodą, dodajemy sól i przyprawy i gotujemy do miękkości. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do cebulki dodajemy ugotowaną, odcedzoną i posiekaną kapustę oraz posiekane grzyby. Smażymy na małym ogniu przez 15 minut , Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą . Chłodzimy.

W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i masło . Delikatnie (aby się nie poparzyć) zagniatamy ciasto z mąki,wody i soku z cytryny (ja robię to mikserem z hakiem). Odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy ciasto podsypując mąką i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju przez minutę od wypłynięcia.