Pierogi ruskie

 

Klasyczne ruskie pierogi w wersji wigilijnej. Cebulka dodana do farszu podsmażona na oleju . Potrawa, nie tylko na wigilijny ale również na codzienny stół.

 

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 ml gorącej wody
  • 50 g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 ugotowanych ziemniaków ( ok 700 g )
  • 250 g sera twarogowego
  • 2 cebule
  • 5 łyżek oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Sól i olej kokosowy rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do mąki. Delikatnie , żeby się nie poparzyć zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Cebule obieramy , kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż będzie lekko złocista. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę, dodajemy połowę podsmażonej cebulki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki i formujemy pierogi. Gotujemy przez minutę od wypłynięcia w dużej ilości osolonej wody. Podajemy okraszone pozostałą cebulką.