Klasyczne ruskie pierogi w wersji wigilijnej. Cebulka dodana do farszu podsmażona na oleju . Potrawa, nie tylko na wigilijny ale również na codzienny stół.
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 ml gorącej wody
- 50 g oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 ugotowanych ziemniaków ( ok 700 g )
- 250 g sera twarogowego
- 2 cebule
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
Sól i olej kokosowy rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do mąki. Delikatnie , żeby się nie poparzyć zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Cebule obieramy , kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju aż będzie lekko złocista. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę, dodajemy połowę podsmażonej cebulki, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy krążki i formujemy pierogi. Gotujemy przez minutę od wypłynięcia w dużej ilości osolonej wody. Podajemy okraszone pozostałą cebulką.