Uwielbiam ruskie pierogi. Mogę ich zjeść pełny talerz i zaraz sięgam jeszcze po jednego i kolejnego. W dzieciństwie nie była to moja ulubiona wersja pierogów. Wolałem z kapustą lub z owocami. Widać musiałem dorosnąć do tego smaku. Tak samo musiałem dorosnąć do smaku tofu ( a raczej do tego , że nie ma prawie smaku). Jeszcze kilka lat temu na samą myśl o tym serku sojowym dostawałem lekkich drgawek. Odkryłem tofu na nowo w ubiegłym roku, gdy zrobiłem wegańską wersję słodkich racuchów z marchewką, gdzie twaróg zastąpiłem tofu. To było coś genialnego. Dzisiaj przedstawiam przepis na pierogi „ruskie”, w którym twaróg został zastąpiony sojowym serkiem . Dodatkowo część białej mąki zastąpiłem mąką razową. Kupcie więc kostkę tofu i zróbcie pierogi. Są genialne.
Składniki:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g naturalnego tofu
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 duża cebula
- 5 łyżek oleju
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 szklanka maki pszennej ( typ 500)
- 1 szklanka maki pszennej razowej
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Ciasto najlepiej zrobić w robocie z hakiem. Gdy robimy je ręcznie uważajmy aby się nie poparzyć gorącą wodą. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie i wlewamy do misy miksera. Dodajemy mąki i olej. Wyrabiamy do uzyskania jednolitego , miękkiego ciasta. Ostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż stanie się rumiana. W misce rozgniatamy tofu z sokiem cytrynowym. Dodajemy przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki, połowę usmażonej cebuli i mielony kminek. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy cienko , wykrawamy krążki , nakładamy nadzienie i zlepiamy pierogi. Gotujemy w posolonej wodzie do chwili aż wypłyną. Polewamy pozostałą smażoną cebulką.
Są świetne na ciepło, na zimno , a także odsmażane.
0 comments on “Pierogi ruskie-wersja wegańska z tofu”Add yours →