Pieczeń wieprzowa

Porządny kawałek wieprzowiny, pieczony przez 3 godziny podany z pęczakiem, brukselką i sosem pieczeniowo-winnym. Konkretne, rozgrzewające w sam raz na jesień.

 

Składniki:

  • 1500 g szynki wieprzowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera lub dwie łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, mielony kminek lub majeranek , liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn
  • szklanka białego , wytrawnego wina
  • mąka
  • 100 g śmietany lub jogurtu (niekoniecznie)

Wykonanie:

Mięso płuczemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem , kminkiem i jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na cztery godziny w chłodne miejsce( lodówka,spiżarka). Mięso wyjmujemy z miski i oprószamy lekko mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy szybko kawałek mięsa. Warzywa kroimy na grube kawałki i układamy w sporym naczyniu do pieczenia. Na warzywach układamy naszą szynkę .polewamy stopionym masłem. Dodajemy ziele angielskie , listek laurowy , ulubione zioła. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C do miękkości ( około trzy godziny) . Upieczone mięso przekładamy na deskę a warzywa  zalewamy winem i szklanką wody. Zagotowujemy i miksujemy. Przecieramy sos przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem i do gorącego wrzucamy łyżkę zimnego masła.Mieszamy aż masło się roztopi. Jeśli chcemy możemy sos doprawić śmietanką lub jogurtem.