Porządny kawałek wieprzowiny, pieczony przez 3 godziny podany z pęczakiem, brukselką i sosem pieczeniowo-winnym. Konkretne, rozgrzewające w sam raz na jesień.
Składniki:
- 1500 g szynki wieprzowej
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- kawałek selera lub dwie łodygi selera naciowego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, mielony kminek lub majeranek , liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn
- szklanka białego , wytrawnego wina
- mąka
- 100 g śmietany lub jogurtu (niekoniecznie)
Wykonanie:
Mięso płuczemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem , kminkiem i jednym zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na cztery godziny w chłodne miejsce( lodówka,spiżarka). Mięso wyjmujemy z miski i oprószamy lekko mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy szybko kawałek mięsa. Warzywa kroimy na grube kawałki i układamy w sporym naczyniu do pieczenia. Na warzywach układamy naszą szynkę .polewamy stopionym masłem. Dodajemy ziele angielskie , listek laurowy , ulubione zioła. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C do miękkości ( około trzy godziny) . Upieczone mięso przekładamy na deskę a warzywa zalewamy winem i szklanką wody. Zagotowujemy i miksujemy. Przecieramy sos przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem i do gorącego wrzucamy łyżkę zimnego masła.Mieszamy aż masło się roztopi. Jeśli chcemy możemy sos doprawić śmietanką lub jogurtem.