Pieczarki z sosem sojowym i octem balsamicznym

Szybka i pyszna przystawka, która smakuje i na ciepło i na zimno. Prosta w przygotowaniu. Świetna alternatywa grzybów w occie.

Składniki:

  • 500 g małych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 mała papryczka chili ( świeża lub suszona)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz mielony

Wykonanie: 

Pieczarki myjemy w wodzie z mąką ( na 2 litry wody dajemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy ). Odsączamy na sitku. Jeśli nie mamy małych pieczarek możemy większe pokroić na połówki lub ćwiartki.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej , wrzucamy cebulę i małą , całą papryczkę chili ( nie dla ostrości ale dla aromatu- jeśli nie mamy możemy pominąć ). Smażymy 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek , grzyby , ocet , cukier i sos sojowy. Mieszamy. Na małym ogniu smażymy około 10-13 minut . Gdy woda już wyparuje musimy grzyby mieszać cały czas aby się nie przypaliły oraz by pokryły się całe octowym karmelem. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą ( uwaga bo sos sojowy jest już słony). Przekładamy do miseczki i posypujemy natką.

4 comments on “Pieczarki z sosem sojowym i octem balsamicznymAdd yours →

  1. mam pytanie. W przepisie jest napisane „Gdy woda już wyparuje” jednak wcześńiej nie ma nic o wodzie. Proszę o rozwinięcie, kiedy dodaje się wode

    1. Witam. Pisząc o wyparowaniu wody, chodziło mi o wodę , która znajduje się w pieczarkach (w trakcie obróbki cieplnej, przy współudziale soli pieczarki oddają sporo wody), sosie sojowym i occie balsamicznym.

Pozostaw odpowiedź Anna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.