Szybka i pyszna przystawka, która smakuje i na ciepło i na zimno. Prosta w przygotowaniu. Świetna alternatywa grzybów w occie.
Składniki:
- 500 g małych pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 mała papryczka chili ( świeża lub suszona)
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz mielony
Wykonanie:
Pieczarki myjemy w wodzie z mąką ( na 2 litry wody dajemy czubatą łyżkę mąki i mieszamy ). Odsączamy na sitku. Jeśli nie mamy małych pieczarek możemy większe pokroić na połówki lub ćwiartki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wlewamy olej , wrzucamy cebulę i małą , całą papryczkę chili ( nie dla ostrości ale dla aromatu- jeśli nie mamy możemy pominąć ). Smażymy 2-3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek , grzyby , ocet , cukier i sos sojowy. Mieszamy. Na małym ogniu smażymy około 10-13 minut . Gdy woda już wyparuje musimy grzyby mieszać cały czas aby się nie przypaliły oraz by pokryły się całe octowym karmelem. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą ( uwaga bo sos sojowy jest już słony). Przekładamy do miseczki i posypujemy natką.
mam pytanie. W przepisie jest napisane „Gdy woda już wyparuje” jednak wcześńiej nie ma nic o wodzie. Proszę o rozwinięcie, kiedy dodaje się wode
Witam. Pisząc o wyparowaniu wody, chodziło mi o wodę , która znajduje się w pieczarkach (w trakcie obróbki cieplnej, przy współudziale soli pieczarki oddają sporo wody), sosie sojowym i occie balsamicznym.
Pieczarki pyszne, wygląd może nie zachęca ale szybko się je robi a smak oryginalny. Po prostu super!
Cieszę się , że smakowały