Pavlova z truskawkami

O pochodzenie tego deseru spór wiodą Australijczycy z Nowozelandczykami. Dla mnie nie jest ważne kto go wymyślił. Ważne jest dla mnie to , że połączenie słodkiej bezy, bitej śmietany (do której nie dodaję cukru) i kwaśnych, orzeźwiających truskawek smakuje wspaniale. Trudno  nie poprosić o dokładkę.

Składniki:

  • 3 białka ( 100 g )
  • 170 g cukru kryształu
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 300 g śmietanki 30 %
  • 300 g truskawek

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. W połowie obijania zaczynamy dodawać partiami cukier. Pianę ubijamy aż będzie lśniąca i nie będzie w niej wyczuwalnego cukru. Dodajemy mąkę i ocet i mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w formie spłaszczonego kopca o średnicy około 23 cm. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni C. Po godzinie piekarnik wyłączamy, drzwiczki uchylamy i czekamy aż beza całkowicie wystygnie. Najlepiej bezę upiec wieczorem , tak aby wystygła przez noc. Śmietankę ubijamy na sztywną (ja nie dodaję cukru ale jeśli ktoś chce to dwie łyżki cukru pudru w zupełności wystarczą). Ubitą śmietanę wykładamy na zimną bezę . Na śmietanę wykładamy pokrojone na połówki truskawki ( oczywiście można użyć też innych owoców)

0 comments on “Pavlova z truskawkamiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.