Pastiła

Wschodnioeuropejski deser z jabłek zachwyca swoim smakiem i lekką konsystencją. Pure z pieczonych jabłek zostało ubite z białkami i zaparzone gorącym syropem cukrowo -agarowym. Po wystudzeniu i posypaniu cukrem pudrem można ją przechowywać do sześciu miesięcy. Wspaniale smakuje z domowym sosem karmelowym.

Składniki:

  • 1 kg jabłek ( antonówka, szara reneta)
  • 800 g cukru kryształu ( 500 do jabłek , 300 do syropu)
  • 1 białko
  • 7 g agaru
  • 150 g wody
  • wanilia lub cukier wanilinowy
  • cukier puder do obsypania

Wykonanie:

Całe jabłka upiec w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni C przez 30 minut ( mają być miękkie). Upieczone jabłka zmiksować w malakserze i przetrzeć przez sitko. Potrzebne nam będzie 700 g takiego pure. Agar zalać wodą i zostawić na 1 godzinę do napęcznienia. Po godzinie agar garnek z agarem stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy aż się rozpuści. Dodajemy cukier i gotujemy syrop do nitki ( 106-110 stopni C). W czasie gdy nam gotuje się syrop ubijamy mikserem pure jabłkowe wymieszane z białkiem. Gdy masa jabłkowa staje się coraz bielsza dodajemy partiami cukier kryształ i ubijamy aż cukier nam się rozpuści.

Do puszystej masy jabłkowej wlewamy cienkim strumieniem gorący syrop i ubijamy jeszcze dwie minuty. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną natłuszczonym papierem.  Masa nie powinna być wyżej niż 3 cm.Wstawiamy do chłodu na 30 minut ( agar tężeje w temperaturze pokojowej). Po pół godzinie wyciągamy pastiłę z chłodnego miejsca i zostawiamy na 6 godzin w temperaturze pokojowej ( chodzi aby na wierzchu utworzyła się już nielepiąca się skórka).

Po tym czasie wyjmujemy pastiłę z formy skórką do dołu , kroimy na kawałki i układamy na blasze . Miedzy kawałkami muszą być odstępy aby nasz deser dobrze się wysuszył. Suszymy przez 6-8 godzin w piekarniku w temperaturze 50 stopni C. Wysuszoną, chłodną pastiłę obsypujemy cukrem pudrem . Przepis jest czasochłonny , chociaż najwięcej czasu zajmuje nam suszenie. Uważam jednak , że dla tego smaku warto się poświęcić. Powodzenia !

 

0 comments on “PastiłaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.