Pasta z fasoli „Jaś”- wegański „smalec”

Gdy przywiozłem sobie z moich rodzinnych stron fasolę „Jaś” postanowiłem wreszcie zrobić wegański smalec. Gdy go zrobiłem pierwszy raz akurat miałem nastawiony słój z ogórkami małosolnymi. Kurcze, ta pasta , na razowym chlebie ,z małosolnym jest naprawdę przepyszna.  Szkoda tylko , że w Gdańsku trudno dostać „Jaśka” o dużych nasionach .

 

Składniki:

  • 1 szklanka suchej fasoli „Jaś”
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki oleju
  • 1 listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól , pieprz

Wykonanie:

Fasolę zalać wodą aby była znacznie powyżej ziaren i zostawić na noc do namoczenia. Jeśli mamy „Jaska” karłowego,o mniejszych nasionach to proponuję dodać do wody łyżeczkę sody. Skórka po ugotowaniu będzie bardziej miękka. Na drugi dzień wodę odlewamy, fasolę płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy bez soli do miękkości ziaren, Solimy na sam koniec i zostawiamy fasolę w wodzie aby wystygła. Cebulę obieramy , kroimy w kostkę . Na patelnię wlewamy trzy łyżki oleju i dodajemy cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Smażymy aż cebula zacznie się złocić. Na koniec dodajemy posiekany drobno czosnek. Liść laurowy i ziele angielskie wyrzucamy. Odkładamy jedną łyżkę cebuli a resztę ( razem z olejem) , wraz z odcedzoną fasolą miksujemy w malakserze.

Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i wrzucamy kaszę gryczaną. Po dwóch minutach dodajemy sos sojowy i smażymy aż sos odparuje a kasza zrobi się chrupiąca. Na koniec dodajemy  wędzoną paprykę i mieszamy. To będą nasze „skwarki”.

Do miski przekładamy zmiksowaną fasolę z cebulą, dodajemy kaszę gryczaną, odłożoną wcześniej cebulę i przyprawy.  Mieszamy i sprawdzamy czy pasty nie trzeba dosolić. Jemy od razu albo wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby lepiej stężała .

0 comments on “Pasta z fasoli „Jaś”- wegański „smalec”Add yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.