Pascha

Już niedługo Wielkanoc i wszyscy myślimy co zrobić nowego , czym zaskoczyć rodzinę. Jeśli nie robiliście nigdy paschy to szczerze polecam ją przygotować. Jest pyszna, delikatna i w sumie niezbyt skomplikowana w przygotowaniu. Poniżej przepis znaleziony na rosyjskim blogu kulinarnym. Jest to carska pascha , czyli masa twarogowa został doprowadzona prawie do zagotowania. Sposób ten powoduje, że deser dłużej nam postoi i jajka ,które dodajemy do paschy zaparzą się , a więc będzie bezpieczniej.Twaróg i śmietana muszą być świeże i jak najlepszej jakości. Bakalie możemy dodawać według własnego upodobania lub nie dodawać ich wcale.

Składniki:

  • 500 g tłustego , dobrego twarogu
  • 130 g dobrej śmietany ( 18-22%)
  • 100 g cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub cukier wanilinowy
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • owoce kandyzowane i smażona skórka pomarańczowa do dekoracji
  • gaza opatrunkowa
  • doniczka ceramiczna lub plastikowa ( ważne by była nowa, umyta i otworem )

Wykonanie:

Twaróg przecieramy przez sito i ucieramy go z cukrem, śmietaną,  jajkami , miękkim masłem, wanilią i skórkami. Utartą masę przelewamy do garnka i stawiamy na minimalny ogień. Ciągle mieszając (ważne) doprowadzamy masę prawie do zagotowania . Gdy pojawią się pierwsze bąbelki zdejmujemy garnek z ognia. Przekładamy garnek do dużej miski z wodą i lodem i stale mieszając ochładzamy masę. Gdy masa twarogowa zgęstnieje zostawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy bakalie (rodzynek nie trzeba moczyć w wodzie ale trzeba je przemyć wrzątkiem) .

Złożoną na pól gazą wykładamy umytą doniczkę(którą stawiamy na głębokim talerzu lub misce) i przekładamy masę do formy . Wystającą gazę zawijamy do wewnątrz formy, przykładamy talerzykiem i obciążamy paschę słoikiem z wodą. Zostawiamy na 24 godziny . Przez ten czas zlewamy z miski wyciekającą serwatkę. Po tym czasie  odwijamy gazę z wierzchu paschy , przykładamy talerzyk i szybkim ruchem przewracamy deser. Zdejmujemy doniczkę i delikatnie zdejmujemy gazę. Dekorujemy smażoną skórką pomarańczową i owocami kandyzowanymi.

 

0 comments on “PaschaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.