Już niedługo Wielkanoc i wszyscy myślimy co zrobić nowego , czym zaskoczyć rodzinę. Jeśli nie robiliście nigdy paschy to szczerze polecam ją przygotować. Jest pyszna, delikatna i w sumie niezbyt skomplikowana w przygotowaniu. Poniżej przepis znaleziony na rosyjskim blogu kulinarnym. Jest to carska pascha , czyli masa twarogowa został doprowadzona prawie do zagotowania. Sposób ten powoduje, że deser dłużej nam postoi i jajka ,które dodajemy do paschy zaparzą się , a więc będzie bezpieczniej.Twaróg i śmietana muszą być świeże i jak najlepszej jakości. Bakalie możemy dodawać według własnego upodobania lub nie dodawać ich wcale.
Składniki:
- 500 g tłustego , dobrego twarogu
- 130 g dobrej śmietany ( 18-22%)
- 100 g cukru
- 80 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej lub cukier wanilinowy
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- owoce kandyzowane i smażona skórka pomarańczowa do dekoracji
- gaza opatrunkowa
- doniczka ceramiczna lub plastikowa ( ważne by była nowa, umyta i otworem )
Wykonanie:
Twaróg przecieramy przez sito i ucieramy go z cukrem, śmietaną, jajkami , miękkim masłem, wanilią i skórkami. Utartą masę przelewamy do garnka i stawiamy na minimalny ogień. Ciągle mieszając (ważne) doprowadzamy masę prawie do zagotowania . Gdy pojawią się pierwsze bąbelki zdejmujemy garnek z ognia. Przekładamy garnek do dużej miski z wodą i lodem i stale mieszając ochładzamy masę. Gdy masa twarogowa zgęstnieje zostawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Do zimnej masy dodajemy bakalie (rodzynek nie trzeba moczyć w wodzie ale trzeba je przemyć wrzątkiem) .
Złożoną na pól gazą wykładamy umytą doniczkę(którą stawiamy na głębokim talerzu lub misce) i przekładamy masę do formy . Wystającą gazę zawijamy do wewnątrz formy, przykładamy talerzykiem i obciążamy paschę słoikiem z wodą. Zostawiamy na 24 godziny . Przez ten czas zlewamy z miski wyciekającą serwatkę. Po tym czasie odwijamy gazę z wierzchu paschy , przykładamy talerzyk i szybkim ruchem przewracamy deser. Zdejmujemy doniczkę i delikatnie zdejmujemy gazę. Dekorujemy smażoną skórką pomarańczową i owocami kandyzowanymi.
0 comments on “Pascha”Add yours →