Paprykarz z serduszek drobiowych i mamałyga

W dzieciństwie słowo mamałyga kojarzyło mi się z czymś niesmacznym, a wręcz obrzydliwym. Było to o tyle dziwne, że nigdy nie jadłem mamałygi, a kasza kukurydziana wykorzystywana była w mojej rodzinie tylko do karmienia małych kurczaczków ( oczywiście jeśli była do kupienia). Nadszedł więc moment gdy moje podniebienie zapragnęło spróbować owego specjału. Przeglądając rumuńskie, węgierskie i serbskie blogi kulinarne zauważyłem, że często podaje się ją z gulaszem lub paprykarzem ( mięso i dużo sosu) Ponieważ byłem w posiadaniu serduszek z indyka wpadłem na pomysł, że przygotuję paprykarz z serduszek. Tak oto powstał ten zestaw i powiem Wam, że jest rewelacyjny. Nie jest to danie fit ale nie każę go Wam przygotowywać codziennie. Zaczynajmy więc gotowanie.

Składniki na paprykarz: 

  • 500 g drobiowych serduszek ( z kurczaka, kaczki lub indyka)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  •  2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej , wędzonej papryki
  • 2 łyżki ajwaru lub pasty paprykowej
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki ( można mniej , jeśli nie lubimy ostrych potraw)
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 listek laurowy
  • sól . pieprz mielony
  • zielona pietruszka

Składniki na mamałygę:

  • 1/2 litra wody
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka (250 ml) kaszki kukurydzianej

Wykonanie:

Serduszka dokładnie płuczemy aby pozbyć się krwi . Oczyszczamy je z żyłek i tłuszczu. Serca przekładamy do garnka, zalewamy wodą ( 1,5 – 2 l) , dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, jedną cebulkę,listek laurowy i sól. Gotujemy do miękkości . Miękkie serca kroimy w plastry ( wywar będzie nam potrzebny do sosu , a wiec nie wylewamy go). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż zmięknie. Do cebuli dodajemy słodką i wędzona paprykę i podsmażamy 2-3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy mąkę i podsmażamy kolejne 3 minuty ( mieszamy cały czas aby zasmażka nam się nie przypaliła). Do zasmażki wlewamy około jednego litra wywaru , dodajemy ajwar lub pastę paprykową, ostrą paprykę w proszku, mielony kminek i zagotowujemy . Do sosu wrzucamy pokrojone serduszka i doprawiamy potrawę solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i garść zielonej pietruszki.

W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem, solą i łyżką masła. Do wrzącego płynu wsypujemy po trochu kaszkę kukurydzianą ( cały czas mieszamy). Po wsypaniu całej kaszki mamałygę gotujemy na małym ogniu przez 15 minut (mieszamy cały czas aby się nie przypaliła). Do gęstej  kaszki dodajemy łyżkę masła, mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i czekamy 10 minut. Mamałygę można doprawić szczyptą białego pieprzu.

Na talerz wykładamy gotową mamałygę i polewamy paprykarzem.

Mamałygę możemy ugotować na samej wodzie.

 

 

 

0 comments on “Paprykarz z serduszek drobiowych i mamałygaAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.