Na jeden z minionych weekendów postanowiłem upiec wegański tort (niedawno przywiozłem pełno świeżutkich jajek z wojaży w rodzinne strony, a mnie się zachciało wegańskiego tortu). Po przeglądnięciu kilkunastu blogów i stron z przepisami kuchni wegańskiej wybór zapadł. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie skomplikował sobie pracy. Ciasto upiekłem według przepisu Marty Dymek ( jej przepisy są genialne) a pomysł z masę zrodził mi się sam ( chciałem wykorzystać kaszę jaglaną, która została z obiadu). Efekt przerósł moje oczekiwania. Wilgotne, pachnące jak czarnoziem ciasto, przełożone orzechowo- kakaowym kremem było przebojem odbywających się właśnie urodzin. Radzę Wam też je wypróbować.
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
- 2/3 szklanki kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 szklanki mleka sojowego
- 2 łyżki octu jałkowego
- 2/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
- 1 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego
Składniki na krem :
- szklanka ugotowanej, zimnej kaszy jaglenej
- 4 łyżki niesolonego masła orzechowego
- 3 łyżki oleju kokosowego ( stałej konsystencji)
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek syropu z agawy
- 1 łyżka naturalnej esencji waniliowej
- 50 ml rumu lub koniaku
Ponadto:
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Mleko wymieszać z octem i zostawić na piętnaście minut aż lekko zgęstnieje. Mąkę, kakao, sodę, sól przesiać razem do dużej miski. Do zgęstniałego mleka sojowego dodać cukier i płynny olej kokosowy. Mieszać aż cukier prawie się rozpuści. Do suchych składników wlać w trzech turach płynne składniki i za każdym razem krótko mieszać. Nie wolno mieszać ciasta za długo gdyż nam nie wyrośnie w piekarniku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem i wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Analogicznie upiec drugą cześć ciasta ( jeśli mamy dwie takie same tortownice i duży piekarnik to bez problemu możemy upiec od razu dwa krążki). Ciasto wystudzić.
Wszystkie składniki kremu zblendować razem na gładką masę.
Ściąć z obu krążków ciasta wierzchy i pokruszyć. Jeden krążek posmarować dżemem . Na dżem wykładamy połowę kremu . Przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wierzch smarujemy dżemem . Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy czekoladowymi okruchami. Wkładamy na cztery godziny do lodówki.
Tort zamiast okruchami można oblać polewą czekoladową ( 200 g czekolady roztopić w 100 ml gorącego mleka kokosowego i dwoma łyżkami oleju kokosowego)
0 comments on “Obłędnie czekoladowy tort wegański”Add yours →