Obłędnie czekoladowy tort wegański

Na jeden z minionych  weekendów postanowiłem upiec wegański tort (niedawno przywiozłem pełno świeżutkich jajek z wojaży w rodzinne strony, a mnie się zachciało wegańskiego tortu).  Po przeglądnięciu kilkunastu blogów i stron z przepisami kuchni wegańskiej wybór zapadł. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie skomplikował sobie pracy. Ciasto upiekłem według przepisu Marty Dymek ( jej przepisy są genialne) a pomysł z masę zrodził mi się sam ( chciałem wykorzystać kaszę jaglaną, która została z obiadu). Efekt przerósł moje oczekiwania. Wilgotne, pachnące jak czarnoziem ciasto, przełożone orzechowo- kakaowym kremem było przebojem odbywających się właśnie urodzin. Radzę Wam też je wypróbować.

 

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2/3 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżki octu jałkowego
  • 2/3 szklanki płynnego oleju kokosowego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru trzcinowego

Składniki na krem :

  • szklanka ugotowanej, zimnej kaszy jaglenej
  • 4 łyżki niesolonego masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego ( stałej konsystencji)
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek syropu z agawy
  • 1 łyżka naturalnej esencji waniliowej
  • 50 ml rumu lub koniaku

Ponadto:

  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Mleko wymieszać z octem i zostawić na piętnaście minut aż  lekko zgęstnieje. Mąkę, kakao, sodę, sól przesiać razem do dużej miski.  Do zgęstniałego mleka sojowego dodać cukier i płynny olej kokosowy. Mieszać aż cukier prawie się rozpuści. Do suchych składników wlać w trzech turach płynne składniki i za każdym razem krótko mieszać. Nie wolno mieszać ciasta za długo gdyż nam nie wyrośnie w piekarniku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem i wlać połowę ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 30 minut ( sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Analogicznie upiec drugą cześć ciasta ( jeśli mamy dwie takie same tortownice i duży piekarnik to bez problemu możemy upiec od razu dwa krążki). Ciasto wystudzić.

Wszystkie składniki kremu zblendować razem na gładką masę.

Ściąć z obu krążków ciasta wierzchy i pokruszyć. Jeden krążek posmarować dżemem . Na dżem wykładamy połowę kremu . Przykrywamy drugim krążkiem ciasta. Wierzch smarujemy dżemem .  Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy czekoladowymi okruchami. Wkładamy na cztery godziny do lodówki.

Tort zamiast okruchami można oblać polewą czekoladową ( 200 g czekolady roztopić w 100 ml gorącego mleka kokosowego i dwoma łyżkami oleju kokosowego)

0 comments on “Obłędnie czekoladowy tort wegańskiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.