Monastyrska Izba

Ciasto jest pracochłonne ale smak wynagradza wszystko. Cienkie roladki z kruchego ciasta nadziane zostały wiśniami. Po upieczeniu złożone zostały kremem z kwaśnej śmietany w kształt trójkątnej pryzmy i oblane czekoladą. Ciasto nie jest przesadnie słodkie . Nadaje się na każdą uroczystość.

 

Składniki na roladki :

  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g śmietany 18 %
  • 450 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 700-800 g wiśni bez pestek ( świeżych , mrożonych , z syropu)

Składniki na krem i polewę:

  • 600 g śmietany 18 %
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka oleju

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z masłem , solą i cukrem aby uzyskać formę kruszonki. Dodajemy śmietanę i zagniatamy . Ciasto dzielimy na 15 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na pasek 25 x 7 cm. Nadziewamy wiśniami i zwijamy w roladkę. Układamy roladki na blasze , tak aby się ze sobą nie stykały. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15-17 minut. Sitko wykładamy gazą lub ściereczką i wylewamy na niego śmietanę. Zostawiamy na całą noc aby ściekła nam cała woda. Odsączoną śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym.  Na desce układamy pięć roladek które smarujemy śmietaną. Na to układamy cztery roladki i smarujemy je kremem. Potem trzy , dwie i na koniec jedna.Za każdym razem roladki smarujemy śmietaną. Boki smarujemy resztką śmietany i odstawiamy w chłodne miejsce na 5-8 godzin. Czekoladę roztapiamy i dodajemy olej. Mieszamy i chłodną polewą polewamy nasze ciasto. czekamy aż czekolada zastygnie. Kroimy w plastry.