Ciasto jest pracochłonne ale smak wynagradza wszystko. Cienkie roladki z kruchego ciasta nadziane zostały wiśniami. Po upieczeniu złożone zostały kremem z kwaśnej śmietany w kształt trójkątnej pryzmy i oblane czekoladą. Ciasto nie jest przesadnie słodkie . Nadaje się na każdą uroczystość.
Składniki na roladki :
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 200 g śmietany 18 %
- 450 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 700-800 g wiśni bez pestek ( świeżych , mrożonych , z syropu)
Składniki na krem i polewę:
- 600 g śmietany 18 %
- 150 g cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 1 łyżeczka oleju
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z masłem , solą i cukrem aby uzyskać formę kruszonki. Dodajemy śmietanę i zagniatamy . Ciasto dzielimy na 15 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na pasek 25 x 7 cm. Nadziewamy wiśniami i zwijamy w roladkę. Układamy roladki na blasze , tak aby się ze sobą nie stykały. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 15-17 minut. Sitko wykładamy gazą lub ściereczką i wylewamy na niego śmietanę. Zostawiamy na całą noc aby ściekła nam cała woda. Odsączoną śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Na desce układamy pięć roladek które smarujemy śmietaną. Na to układamy cztery roladki i smarujemy je kremem. Potem trzy , dwie i na koniec jedna.Za każdym razem roladki smarujemy śmietaną. Boki smarujemy resztką śmietany i odstawiamy w chłodne miejsce na 5-8 godzin. Czekoladę roztapiamy i dodajemy olej. Mieszamy i chłodną polewą polewamy nasze ciasto. czekamy aż czekolada zastygnie. Kroimy w plastry.