Mazurskie farszynki z mięsnym nadzieniem

Regionalna potrawa z Mazur i Warmii. Puszyste ciasto z gotowanych ziemniaków , a w środku mięsne nadzienie. Kotleciki usmażone zostały na oleju i podane z sałatką z buraczków , orzechów włoskich i wędzonej , suszonej śliwki.

Składniki:

  • 900 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka do ciasta
  • sól, pieprz
  • 200 g gotowanego mięsa wieprzowego
  • 2 ugotowane jajka do farszu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę siekamy drobno i rumienimy na maśle. Mięso mielimy, dodajemy posiekane jajka, zrumienioną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, wbijamy jajka , dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy placuszki na które nakładamy farsz. Zwijamy i spłaszczamy formując kotleciki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Podajemy z wyrazistymi sosami lub surówkami.

 

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia polska- potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej – Świat Książki 2015