Regionalna potrawa z Mazur i Warmii. Puszyste ciasto z gotowanych ziemniaków , a w środku mięsne nadzienie. Kotleciki usmażone zostały na oleju i podane z sałatką z buraczków , orzechów włoskich i wędzonej , suszonej śliwki.
Składniki:
- 900 g ugotowanych ziemniaków
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka do ciasta
- sól, pieprz
- 200 g gotowanego mięsa wieprzowego
- 2 ugotowane jajka do farszu
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cebulę siekamy drobno i rumienimy na maśle. Mięso mielimy, dodajemy posiekane jajka, zrumienioną cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, wbijamy jajka , dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy placuszki na które nakładamy farsz. Zwijamy i spłaszczamy formując kotleciki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Podajemy z wyrazistymi sosami lub surówkami.
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia polska- potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej – Świat Książki 2015