Marokański tagine z cieciorką i kiszoną cytryną

Ponieważ kilka miesięcy temu zakisiłem cytryny nadszedł wreszcie czas aby je wykorzystać i postanowiłem zrobić wegański tagine z warzywami i ciecierzycą. Niestety nie mam odpowiedniego naczynia do przygotowywania tej potrawy ale żeliwny garnek sprawdził się znakomicie. Potrawę można podać z kus kusem lub , tak jak ja z brązowym ryżem. Oczywiście bez kiszonych cytryn też wyjdzie nam pyszna potrawa ale smak jej będzie już troszkę inny. Przepis na kiszone cytryny podam innym razem ( jest prosty i potrzebne są tylko ekologiczne, niewoskowane cytryny). Zabierajmy się więc za gotowanie.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • kawałek dyni piżmowej ( jakieś 200 g )
  • 1 kiszona cytryna
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 szt czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka harissy (arabska pasta z ostrej papryki) lub 1/2 łyżeczki chili
  • sól, mielony czarny pieprz
  • pęczek zielonej pietruszki lub kolendry

Wykonanie:

Kmin podprażyć na suchej patelni aż zacznie pachnieć. Podprażony kmin utrzeć w moździerzu. Wymieszać z pozostałymi, suchymi przyprawami ( paprykę słodką i ostrą, jeśli jej używamy dodamy później). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać trzy łyżki oliwy i wrzucić cebulę. Podsmażyć aż zacznie robić się szklista. Dodać wymieszane przyprawy i smażyć 5 minut. Dodać posiekany czosnek , suszoną paprykę, harissę i pomidory z puszki . Dusić 10 minut. Marchewkę , dynię i bakłażana pokroić w grubą kostkę. Paprykę pokroić w paski. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić marchew i dynię. Smażyć krótko na dużym ogniu aż warzywa zaczną się przysmażać ( nie muszą zmięknąć, powinny być tylko przysmażone). Dodać do cebuli z pomidorami a na patelni podsmażyć paprykę i bakłażany. Podsmażoną paprykę z bakłażanami oraz odcedzoną ciecierzycę wrzucić do garnka. Dodać rodzynki , oliwki i pokrojoną kiszoną cytrynę. Doprawić solą i pieprzem i dolać wody tak aby warzywa były całkiem pokryte płynem.  Przykryć garnek pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.  Piec do miękkości warzyw ( przede wszystkim marchewki i dyni). Posypać zieleniną.

0 comments on “Marokański tagine z cieciorką i kiszoną cytrynąAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.