Smak dzieciństwa. Aromatyczne makowe nadzienie i kruche ciasto. Na wierzchu migdałowy lukier . Ten przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.
Składniki ciasta:
- 450 g mąki pszennej
- 220 g masła lub margaryny ( margaryna była w orginalnym przepisie)
- 200 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 całe jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy makowej:
- 400 g maku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 3 białka
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokrojonej)
- 2 łyżki rodzynek ( umytych i wysuszonych)
- 2 łyżki orzechów włoskich ( grubo posiekanych)
- kilka kropel esencji migdałowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta szybko połączyć , uformować kulę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Mak przepłukać. Zalać wodą pól na pół z mlekiem i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Odcedzić na sicie i zemleć .
Do zmielonego maku dodać stopione masło, miód , cukier ,kakao i bakalie. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w masę makową.
Schłodzone ciasto podzielić na połowę .Jedną częścią ciasta wyłożyć prostokątną blaszkę ( 25 cm x 35 cm) . Na ciasto wyłożyć masę makową i przykryć ją drugą połową rozwałkowanego ciasta. Ciasto nakłuć lekko widelcem i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika.Piec 50-60 minut aż wierzch będzie złocisty.
Po wystudzeniu ciasto można polać lukrem migdałowym lub cytrynowym.
1 comment on “Makowiec na kruchym cieście”Add yours →
Comments are closed. You can not add new comments.