Makowiec na kruchym cieście

Smak dzieciństwa. Aromatyczne makowe nadzienie i kruche ciasto.                         Na wierzchu migdałowy lukier .                                                                                                     Ten przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.

Składniki ciasta:

  • 450 g mąki pszennej
  • 220 g masła lub margaryny ( margaryna była w orginalnym przepisie)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy makowej:

  • 400 g maku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 białka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (drobno pokrojonej)
  • 2 łyżki rodzynek ( umytych i wysuszonych)
  • 2 łyżki orzechów włoskich ( grubo posiekanych)
  • kilka kropel esencji migdałowej

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta szybko połączyć , uformować kulę i włożyć do lodówki na 2 godziny.

Mak przepłukać. Zalać wodą pól na pół z mlekiem i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut. Odcedzić na sicie i zemleć .

Do zmielonego maku dodać stopione masło, miód , cukier ,kakao i bakalie. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać je w masę makową.

Schłodzone ciasto podzielić na połowę .Jedną częścią ciasta wyłożyć prostokątną blaszkę ( 25 cm x 35 cm) . Na ciasto wyłożyć masę makową i przykryć ją drugą połową rozwałkowanego ciasta. Ciasto nakłuć lekko widelcem i włożyć do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika.Piec 50-60 minut aż wierzch będzie złocisty.

Po wystudzeniu ciasto można polać lukrem migdałowym lub cytrynowym.

 

1 comment on “Makowiec na kruchym cieścieAdd yours →

Comments are closed. You can not add new comments.