Madziarica

Ciasto bardzo popularne w krajach byłej Jugosławii oraz na Węgrzech ( skąd pochodzi) . Półkruche, śmietanowe blaty zostały przełożone czekoladowym kremem budyniowym i oblane polewą czekoladową. Najlepszy na trzeci dzień od przygotowania. Rozpływa się w ustach. Jak powiedział jeden z moich znajomych jest to według niego najlepsze ciasto na świecie.

Składniki ciasta:

  • 400 g mąki pszennej 650
  • 350 g mąki pszennej 450
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 180 g kwaśnej śmietany 18%

Składniki kremu:

  • 1,2 l mleka
  • 200 g cukru
  • 30 g kakao
  • 70 g mąki
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 200 g czekolady deserowej (gorzkiej)

Składniki polewy:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki mleka

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem , cukrem i masłem mieszamy na kruszonkę. Dodajemy jajka, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto . Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto dzielimy na pięć części . Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt ( 28 x 38) i pieczemy osobno pięć blatów w temperaturze 190 stopni C ( około 20 minut).

W litrze mleka rozpuszczamy cukier i stawiamy na kuchenkę. Pozostałe mleko mieszamy z kakao, mąką i skrobią. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Czekoladę kroimy w kawałki i dodajemy do gorącego budyniu. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Studzimy ( wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą aby nie wytworzył się „kożuch” ). Masło miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń. Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone blaty ciasta .

Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli parowej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewę wylewamy na wierz ciasta. Kroimy na drugi dzień.