Ciasto bardzo popularne w krajach byłej Jugosławii oraz na Węgrzech ( skąd pochodzi) . Półkruche, śmietanowe blaty zostały przełożone czekoladowym kremem budyniowym i oblane polewą czekoladową. Najlepszy na trzeci dzień od przygotowania. Rozpływa się w ustach. Jak powiedział jeden z moich znajomych jest to według niego najlepsze ciasto na świecie.
Składniki ciasta:
- 400 g mąki pszennej 650
- 350 g mąki pszennej 450
- 200 g cukru kryształu
- 200 g masła
- 2 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
- 180 g kwaśnej śmietany 18%
Składniki kremu:
- 1,2 l mleka
- 200 g cukru
- 30 g kakao
- 70 g mąki
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 250 g masła
- 200 g czekolady deserowej (gorzkiej)
Składniki polewy:
- 200 g czekolady deserowej
- 5 łyżek oleju
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem , cukrem i masłem mieszamy na kruszonkę. Dodajemy jajka, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto . Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto dzielimy na pięć części . Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt ( 28 x 38) i pieczemy osobno pięć blatów w temperaturze 190 stopni C ( około 20 minut).
W litrze mleka rozpuszczamy cukier i stawiamy na kuchenkę. Pozostałe mleko mieszamy z kakao, mąką i skrobią. Wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Czekoladę kroimy w kawałki i dodajemy do gorącego budyniu. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Studzimy ( wierzch budyniu przykrywamy folią spożywczą aby nie wytworzył się „kożuch” ). Masło miksujemy i dodajemy po łyżce zimny budyń. Gotowym kremem przekładamy wcześniej upieczone blaty ciasta .
Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli parowej. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową polewę wylewamy na wierz ciasta. Kroimy na drugi dzień.