Lwowska sałatka winegret

 

Dużo warzyw korzeniowych, buraczki, śledzie solone, korniszony, kapary, jajka i jabłko. Wszystko doprawione sosem z musztardy i śmietany.Pyszna i sycąca , chyba że ktoś nie przepada za śledziami.

 

Składniki:

  • 4 solone filety śledziowe
  • 4 buraki ugotowane lub upieczone
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 1/2 puszki białej lub czerwonej fasolki
  • 10 marynowanych grzybków
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól, pieprz, cukier

Wykonanie:

Ziemniaki, seler i marchewkę ugotować w mundurkach, wystudzić i pokrajać w kostkę. Buraki pokroić w kostkę włożyć do miski i zalać olejem. Wymieszać i odstawić na 10 minut (zapobiegnie to zabarwieniu sałatki na kolor buraczkowy). Śledzie, jabłka, ogórki, grzybki pokroić w kostkę. W misce wymieszać warzywa, śledzie, buraczki z olejem, pokrajane jajka, cebulkę pokrajaną w drobną kostkę . Dodać fasolkę, ogórki, jabłka i grzybki . Wlać łyżkę soku z cytryny i wymieszać. Śmietanę zmieszać z musztardą i kminkiem. Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem wymieszać sałatkę z sosem i posypać szczypiorkiem.