Dużo warzyw korzeniowych, buraczki, śledzie solone, korniszony, kapary, jajka i jabłko. Wszystko doprawione sosem z musztardy i śmietany.Pyszna i sycąca , chyba że ktoś nie przepada za śledziami.
Składniki:
- 4 solone filety śledziowe
- 4 buraki ugotowane lub upieczone
- 2 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- 1 mały seler
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 4 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 1/2 puszki białej lub czerwonej fasolki
- 10 marynowanych grzybków
- 2 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek
- sok z cytryny
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Ziemniaki, seler i marchewkę ugotować w mundurkach, wystudzić i pokrajać w kostkę. Buraki pokroić w kostkę włożyć do miski i zalać olejem. Wymieszać i odstawić na 10 minut (zapobiegnie to zabarwieniu sałatki na kolor buraczkowy). Śledzie, jabłka, ogórki, grzybki pokroić w kostkę. W misce wymieszać warzywa, śledzie, buraczki z olejem, pokrajane jajka, cebulkę pokrajaną w drobną kostkę . Dodać fasolkę, ogórki, jabłka i grzybki . Wlać łyżkę soku z cytryny i wymieszać. Śmietanę zmieszać z musztardą i kminkiem. Doprawić sos solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem wymieszać sałatkę z sosem i posypać szczypiorkiem.