Krucha wieprzowa szynka, aromatyczne zioła , młode warzywa, świeże morele – tak smakuje lato. Stwierdzenie , że wieprzowina kocha być podawana z owocami, w tym daniu potwierdza się w stu procentach. Proponuję do tego gulaszu świeżą, chrupiącą bagietkę lub ryż .
Składniki:
- 1 kg surowej szynki wieprzowej
- 3 cebule
- 500 g twardych , świeżych moreli
- 150 g wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego rokitnika
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka maki
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki jałowca
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 2 liście laurowe
- sól , pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 l bulionu
- zielona pietruszka
Wykonanie:
Mięsko myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę wielkości połowy pudełka do zapałek. Oprószamy solą , pieprzem , mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju, aż mięso pięknie się zrumieni. Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i marchewkę, posiekany czosnek i suszony rokitnik. Wszystkie przyprawy wsypujemy w gałganek z gazy , który wrzucamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ( ponad godzinę). Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się już tłuszcz dodajemy wypestkowane i pokrojone w ćwiartki morele. Dodajemy cukier i smażymy wszystko kilka minut aż morele lekko zmiękną. Gdy mięso jest miękkie gałganek z przyprawami wyrzucamy. Boczek i morele dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy zieleniną.
Przepis pochodzi z gazety „Smaki i aromaty”- nr 3 , 2001 r.
0 comments on “Letni gulasz wieprzowy ze świeżymi morelami”Add yours →