Letni gulasz wieprzowy ze świeżymi morelami

Krucha wieprzowa szynka, aromatyczne zioła , młode warzywa, świeże morele – tak smakuje lato.  Stwierdzenie , że wieprzowina kocha być podawana z owocami, w tym daniu  potwierdza się w stu procentach. Proponuję do tego gulaszu świeżą, chrupiącą bagietkę lub ryż .

Składniki:

  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 500 g twardych , świeżych moreli
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego rokitnika
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka maki
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki jałowca
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 liście laurowe
  • sól , pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 l bulionu
  • zielona pietruszka

Wykonanie:

Mięsko myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę wielkości połowy pudełka do zapałek. Oprószamy solą , pieprzem , mąką i obsmażamy na rozgrzanym oleju, aż mięso pięknie się zrumieni. Dodajemy pokrojone w kostkę cebulę i marchewkę, posiekany czosnek i suszony rokitnik. Wszystkie przyprawy wsypujemy w gałganek z gazy , który wrzucamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie ( ponad godzinę). Boczek kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Gdy wytopi się już tłuszcz dodajemy wypestkowane i pokrojone w ćwiartki morele. Dodajemy cukier i smażymy wszystko kilka minut aż morele lekko zmiękną. Gdy mięso jest miękkie gałganek z przyprawami wyrzucamy. Boczek i morele dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy zieleniną.

 

Przepis pochodzi z gazety „Smaki i aromaty”- nr 3 , 2001 r.

 

0 comments on “Letni gulasz wieprzowy ze świeżymi morelamiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.