Leniwe pierogi z chrupiącą posypką

W moim rodzinnym domu leniwe pierogi były robione zawsze z twarogu i ziemniaków. Zresztą nazywane były również kopytkami. Gdy nie było twarogu mama robiła kopytka ( czy leniwe) z samych ziemniaków. Najczęściej podawane były ze skwarkami i cebulką. Mój tato opowiadał, że jego mama robiła kopytka do pieczonej kaczki ( takie połączenie jest genialne). Pierwszy raz spotkałem się leniwymi na słodko gdy mieszkałem w internacie. Dzisiaj podam Wam przepis na moje leniwe, a zamiast przyrumienionej bułki zrobimy chrupiące płatki owsiane. Są jeszcze lepsze i mniej kaloryczne .

 

 

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego
  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej ( plus na podsypkę przy formowaniu klusek)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • syrop z agawy, syrop klonowy lub miód do polania leniwych

Wykonanie:

Twaróg i ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy szczyptę soli, jajka , mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Zagniatamy szybko ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki, które kroimy na skos. Gotujemy w dużej ilości posolonej wody aż wypłyną.

Płatki mielimy w malakserze, aż będą bardziej rozdrobnione ( możemy użyć płatków błyskawicznych i wtedy nie trzeba ich rozdrabniać). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy płatki oraz wiórka kokosowe. Cały czas mieszając smażymy aż płatki się lekko zrumienią i staną się chrupiące. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy.

Ugotowane gorące leniwe wykładamy na talerz, polewamy syropem lub miodem i posypujemy płatkami.

0 comments on “Leniwe pierogi z chrupiącą posypkąAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.