Genialny pomysł na pierogi z mięsem. Zamiast lepić pierożki, płat ciasta smarujemy farszem mięsnym . Po dwudziestu minutach możemy się delektować całą patelnią soczystych roladek , które smakują jak prawdziwe pielmieni. Dodatek kwaśnej śmietany nie jest konieczny. Odgrzewane też są pyszne.
Składniki:
- 300 g mąki ( może być trochę więcej lub trochę mniej, w zależności jaka wilgotna jest mąka)
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
- 1 małe jajko
- 500 g mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- sól , pieprz.
Wykonanie :
Z mąki , wody , soli,oleju i jajka zagniatamy ciasto jak na pierogi. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek siekamy drobno. Mięso mieszamy z cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę ciasta cienko rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Na płat ciasta wykładamy połowę mięsnego nadzienia i cienko rozsmarowujemy po całej powierzchni ( od brzegów zostawiamy centymetr ciasta bez nadzienia). Zwijamy ciasto z mięsem w roladę. Brzeg ciast zlepiamy tak aby rolada nam się nie rozwijała. Roladę kroimy na kawałki o szerokości około 3 cm. Jedną stronę odkrojonej roladki maczamy w mące . Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i układamy luźno roladki ( stroną z mąką do dołu). Podsmażamy aż spód się lekko zarumieni. Zalewamy nasze pielmieni wrzącą wodą , tak aby były w połowie w niej zanurzone, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu, Odkrywamy i gotujemy jeszcze do wyparowania wody. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta i nadzienia. Roladki można też obsmażyć z jednej strony, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać gorącą wodą do połowy wysokości i zapiec w piekarniku. Oczywiście naczynie musi być przykryte pokrywką lub folią aluminiową.