Leniwe Pielmieni z mięsem

Genialny pomysł na pierogi z mięsem. Zamiast lepić pierożki, płat ciasta smarujemy farszem mięsnym . Po dwudziestu minutach możemy się delektować całą patelnią soczystych roladek , które smakują jak prawdziwe pielmieni. Dodatek kwaśnej śmietany nie jest konieczny. Odgrzewane też są pyszne.

Składniki:

  • 300 g mąki ( może być trochę więcej lub trochę mniej, w zależności jaka wilgotna jest mąka)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 małe jajko
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła
  • sól , pieprz.

Wykonanie :

Z mąki , wody , soli,oleju i jajka zagniatamy ciasto jak na pierogi. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Czosnek siekamy drobno. Mięso mieszamy z cebulą i czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Połowę ciasta cienko rozwałkowujemy w kształt prostokąta. Na płat ciasta wykładamy połowę mięsnego nadzienia i cienko rozsmarowujemy po całej powierzchni ( od brzegów zostawiamy centymetr ciasta bez nadzienia). Zwijamy ciasto z mięsem w roladę.  Brzeg ciast zlepiamy tak aby rolada nam się nie rozwijała. Roladę kroimy na kawałki o szerokości około 3 cm. Jedną stronę odkrojonej roladki maczamy w mące . Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i układamy luźno roladki ( stroną z mąką do dołu). Podsmażamy aż spód się lekko zarumieni. Zalewamy nasze pielmieni wrzącą wodą , tak aby były w połowie w niej zanurzone, przykrywamy pokrywką i gotujemy 20 minut na wolnym ogniu, Odkrywamy i gotujemy jeszcze do wyparowania wody. Podobnie postępujemy z drugą połową ciasta i nadzienia. Roladki można też obsmażyć z jednej strony, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać gorącą wodą do połowy wysokości i zapiec w piekarniku. Oczywiście naczynie musi być przykryte pokrywką lub folią aluminiową.