Wspaniały tort na letnią uroczystość. Lekkie blaty kakaowego biszkoptu zostały przełożone bitą śmietaną oraz truskawkami. Na wierzchu dodatkowo, oprócz truskawek znalazły się jeszcze maliny i borówki.
Składniki:
- 5 jajek
- 130 g mąki
- 180 g cukru kryształu
- 50 g masła
- 30 g kakao
- wanilia lub cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 700 ml śmietanki 30 %
- cukier puder do smaku
- owoce sezonowe ( truskawki, maliny, borówki)
Wykonanie:
Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenie. Przesiać. Masło roztopić.Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do ubitych jajek wmieszać mąkę z kakao. Do roztopionego masła wmieszać dwie łyżki ciasta, wymieszać i tą mieszaninę połączyć z resztą surowego ciasta. Wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 35-40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Śmietanę ubić. Dodać cukru do smaku ( zależy czy lubicie mniej czy bardziej słodkie ciasto). Jeden blat smarujemy połową ubitej śmietany. Układamy na tym połówki truskawek . Przykładamy drugim krążkiem ciasta . Boki i wierzch smarujemy pozostałą śmietaną. Dekorujemy owocami i schładzamy przez 2 godziny.
0 comments on “Lekki kakaowy tort z bitą śmietaną i owocami jagodowymi”Add yours →