Kruchy tort orzechowy

Przepis na ten torcik znalazłem na rodzinnym vlogu kulinarnym . Wydawał się prosty w przygotowaniu i smaczny. Dla wielbiciela ciastek i ciast z orzechami , takiego jak ja, to nie lada gratka. Zmodyfikowałem troszkę samo nadzienie przez dodanie odrobiny cynamonu. Ciasto nadaje się do krojenia na drugi dzień , gdy dobrze ostygnie. Bez problemu może być przechowywane przez kilka dni. Nie jest to sprawdzona informacja ponieważ znika ono bardzo szybko.

Składniki:

  • masło w pokojowej temperaturze ( można zastąpić margaryną) – 200 g
  • cukier kryształ- 1,5 szklanki ( 1 szkl. do ciasta , 0,5 szkl. do masy )
  • jajka – 3 szt ( jeśli jajka małe to 4 szt)
  • mąka – 3 szklanki
  • cukier wanilinowy- 1 łyżka
  • ocet spirytusowy- 1 łyżka
  • soda oczyszczona- 1 łyżeczka
  • orzechy włoskie – 300 g
  • cynamon mielony – 1/2 łyżeczki

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza . Do miski wrzucamy miękkie masło , 1 szklankę cukru, cukier waniliowy i żółtka ( białka przekładamy do innej miski , gdzie będziemy ubijać pianę). Wszystko krótko ucieramy do połączenia się składników. Nie przejmujmy się , że cukier będzie wyczuwalny. Dodajemy do utartego masła mąkę oraz sodę wymieszaną z octem ( sodę zalewamy octem i mieszamy aż przestanie się pienić). wszystko razem wyrabiamy rękoma na gładkie ciasto . Ciasto dzielimy na trzy części.

Orzechy mielimy w blenderze, tak by nie były zmielone na mączkę. Najlepiej aby kawałki orzechów miały wielkość suchej kaszy gryczanej. Białka ubijamy ze szczyptą soli . Gdy białka będą już prawie ubite dodajemy pól szklanki cukru. Ubijamy aż cukier się rozpuści a białka będą lśniące. Do białek dodajemy zmielone orzech i cynamon. Mieszamy lekko.

Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy odrobiną masła i wykładamy trzecią częścią ciasta. Na ciasto wykładamy połowę masy orzechowej , którą wyrównujemy. Na masę kładziemy znów krążek surowego ciasta. Na ciasto znów połowa orzechów i przykrywamy ostatnim kawałkiem ciasta. Nie przejmujmy się tym , że ciasto przy przenoszeniu ze stolnicy do formy może się rozerwać . To w niczym nie przeszkadza.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45- 55 minut ( czas pieczenia zależy od piekarnika). Sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy jest upieczone. Torcik powinien po wyjęciu z piekarnika przez godzinę odpocząć w formie. Potem możemy już go oswobodzić i niech sobie stygnie na kratce. Zimny polewamy ulubioną polewą czekoladową. Możemy ciasto posypać też cukrem pudrem ale wtedy lepiej to zrobić jak będzie jeszcze ciepłe. Kroimy na drugi dzień

0 comments on “Kruchy tort orzechowyAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.