Kruche ciasto z czereśniami i czekoladą

Wspaniałe, letnie ciasto. Kruche ciasto , letnie owoce, w tym wypadku czereśnie i deserowa czekolada. Naprawdę uzależnia.

Składniki:

  • 360 g zimnej mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru kryształu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 kg czereśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 tabliczka czekolady deserowej ( 100 g )
  • 1 łyżeczka oleju ( rzepakowy , kokosowy)
  • łyżka wiórek kokosowych

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę . Do żółtek dodać śmietanę i wymieszać. Mąkę z masłem wymieszać opuszkami palców aby utworzyła nam się kruszonka ( można to zrobić w malakserze) . Do kruszonki dodać ubite żółtka z cukrem i śmietaną i szybko zagnieść zwarte ciasto. Ciastem wyłożyć blachę i włożyć ją do lodówki na 1,5 – 2 godziny. Czereśnie wypestkować i wymieszać je z mąką ziemniaczaną . Ułożyć owoce na zimnym cieście. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Czekoladę roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej. Dodać olej i dobrze wymieszać. Polać ciasto polewą w „esy-floresy”. Posypać wiórkami kokosowymi.

 

0 comments on “Kruche ciasto z czereśniami i czekoladąAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.