Wspaniałe, letnie ciasto. Kruche ciasto , letnie owoce, w tym wypadku czereśnie i deserowa czekolada. Naprawdę uzależnia.
Składniki:
- 360 g zimnej mąki
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru kryształu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1 kg czereśni
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 tabliczka czekolady deserowej ( 100 g )
- 1 łyżeczka oleju ( rzepakowy , kokosowy)
- łyżka wiórek kokosowych
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę . Do żółtek dodać śmietanę i wymieszać. Mąkę z masłem wymieszać opuszkami palców aby utworzyła nam się kruszonka ( można to zrobić w malakserze) . Do kruszonki dodać ubite żółtka z cukrem i śmietaną i szybko zagnieść zwarte ciasto. Ciastem wyłożyć blachę i włożyć ją do lodówki na 1,5 – 2 godziny. Czereśnie wypestkować i wymieszać je z mąką ziemniaczaną . Ułożyć owoce na zimnym cieście. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut. Czekoladę roztopić na parze lub w kuchence mikrofalowej. Dodać olej i dobrze wymieszać. Polać ciasto polewą w „esy-floresy”. Posypać wiórkami kokosowymi.
0 comments on “Kruche ciasto z czereśniami i czekoladą”Add yours →