Któż nie lubi kruchego ciasta lub ciasteczek . Dla mnie ten smak i zapach zawsze kojarzy się z dzieciństwem. Mąka, masło , śmietana (które pochodziły z własnego gospodarstwa) , cukier i odrobina wanilii tworzyły coś wspaniałego . Takie właśnie jest ciasto na które podaję przepis. Proste w wykonaniu i przepyszne. Cytryny rewelacyjnie komponują się z masłem i wanilią. Niestety ma jedną wadę. Znika za szybko.

Składniki:
- mąka tortowa – 450 g
- masło- 250 g ( masło najlepiej aby było zamrożone)
- śmietana 18% – 60 g
- jajka – 2 szt
- cukier trzcinowy nierafinowany – 300 g ( 150 g do ciasta, 150 g do nadzienia)
- wanilia- 1/2 laski ( lub cukier wanilinowy)
- proszek do pieczenia – 10 g
- szczypta soli
- cytryny- 3 szt
- mąka ziemniaczana- 15 g
- płatki migdałowe- 50 g
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jajka, śmietanę, 150 g cukru , wanilię wymieszać razem ( cukier nie musi się rozpuścić). Mąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać sól i zetrzeć do mąki zamrożone masło. Dodać mieszaninę cukru , śmietany, jajek i szybko zagnieść kruche ciasto. Dwie trzecie ciast włożyć do lodówki , a jedną trzecią do zamrażalnika.
Cytryny dobrze umyć i zetrzeć wierzchnią, żółtą część skórki. Skórkę przełożyć do garnka. Owoce obrać z białej, gorzkiej skórki i pokroić na ćwiartki , wybierając przy okazji nasiona. Cytryny zblendować na jednolitą masę i przełożyć do garnka ( gdzie znajduje się nasza skórka). Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i podgrzewać na kuchence aż masa zgęstnieje. Powstanie nam taki kisiel cytrynowy.
Formę 24 x 35 cm wyłożyć większą częścią ciasta. Rozsmarować nadzienie cytrynowe. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce , równomiernie pokrywając nadzienie. Posypać płatkami migdałowymi.
Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez pół godziny. Po wyjęciu trochę ostudzić i posypać cukrem pudrem.
0 comments on “Kruche ciasto cytrynowe”Add yours →