Krokiety z kosteczką

Dzisiaj podaję przepis na smaczne i efektowne krokiety z kostką. Ten przepis sprawdza się też, gdy nie wiemy co zrobić z mięsem na którym ugotowaliśmy rosół. A jeśli zostaną nam i ziemniaki z obiadu to krokiety te można przygotować bardzo szybko. Najlepsze są na ciepło ale na zimno też dają radę. Zamiast mięsa możemy użyć w tym przepisie podsmażonych grzybów ( 1/2 kg wystarczy) , a kostkę zastąpić patyczkiem do lodów.

Składniki :

  • podudzia z kurczaka- 1 kg ( ok.9 szt)
  • ziemniaki- 0,5 kg
  • ser żółty- 0,25 kg
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • liść laurowy- 1 szt
  • pieprz ziarnisty- 10 szt
  • jajka – 4 szt
  • bułka tarta- 1 szklanka
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • olej do smażenia – 1 l
  • sól , pieprz mielony

Wykonanie:

Podudzia z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy ciepłą lub gorącą wodą . Dodajemy sól do smaku ( jakieś 1/2 łyżeczki), ziarenka pieprzu i listek laurowy. Gotujemy do miękkości.

Ziemniaki obieramy , zalewamy wodą , solimy i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i czekamy aż wystygną.

Mięso po ugotowaniu wyjmujemy i studzimy kilka minut ( wywar możemy wykorzystać na zupę). Obieramy podudzia . Skórki odrzucamy a mięso rwiemy na mniejsze kawałki. Kości zostawiamy.

Do przestudzonych ziemniaków dodajemy chłodne mięso, utarty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy sól do smaku ( niewiele, ponieważ ziemniaki i mięso były solone ) i mielony pieprz. Możemy dodać ulubiony przyprawy , jak również ulubioną zieleninę.

Masę mieszamy i dzielimy na tyle porcji ile mamy kostek . Każdą porcję spłaszczamy w ręku i układamy na środku „placka” kostkę, tak aby część kości wystawała poza masę. Zwijamy masę wokół kostki i formujemy kształt pulchnego udka.

W garnku ( rondelku lub głębokiej patelni) rozgrzewamy olej . Jajka wybijamy do miski i rozbijamy widelcem . Krokiety panierujemy w mące , jajku i tartej bułce. Smażymy na rumiano , na średnio rozgrzanym oleju . Odsączamy na ręczniku papierowym.

Zajadamy z ketchupem, sosem tatarskim lub innym i ulubioną surówką .

0 comments on “Krokiety z kosteczkąAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.