Dzisiaj podaję przepis na smaczne i efektowne krokiety z kostką. Ten przepis sprawdza się też, gdy nie wiemy co zrobić z mięsem na którym ugotowaliśmy rosół. A jeśli zostaną nam i ziemniaki z obiadu to krokiety te można przygotować bardzo szybko. Najlepsze są na ciepło ale na zimno też dają radę. Zamiast mięsa możemy użyć w tym przepisie podsmażonych grzybów ( 1/2 kg wystarczy) , a kostkę zastąpić patyczkiem do lodów.

Składniki :
- podudzia z kurczaka- 1 kg ( ok.9 szt)
- ziemniaki- 0,5 kg
- ser żółty- 0,25 kg
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- liść laurowy- 1 szt
- pieprz ziarnisty- 10 szt
- jajka – 4 szt
- bułka tarta- 1 szklanka
- mąka pszenna – 1 szklanka
- olej do smażenia – 1 l
- sól , pieprz mielony
Wykonanie:
Podudzia z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy ciepłą lub gorącą wodą . Dodajemy sól do smaku ( jakieś 1/2 łyżeczki), ziarenka pieprzu i listek laurowy. Gotujemy do miękkości.
Ziemniaki obieramy , zalewamy wodą , solimy i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę i czekamy aż wystygną.
Mięso po ugotowaniu wyjmujemy i studzimy kilka minut ( wywar możemy wykorzystać na zupę). Obieramy podudzia . Skórki odrzucamy a mięso rwiemy na mniejsze kawałki. Kości zostawiamy.
Do przestudzonych ziemniaków dodajemy chłodne mięso, utarty na tarce o dużych oczkach żółty ser i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy sól do smaku ( niewiele, ponieważ ziemniaki i mięso były solone ) i mielony pieprz. Możemy dodać ulubiony przyprawy , jak również ulubioną zieleninę.
Masę mieszamy i dzielimy na tyle porcji ile mamy kostek . Każdą porcję spłaszczamy w ręku i układamy na środku „placka” kostkę, tak aby część kości wystawała poza masę. Zwijamy masę wokół kostki i formujemy kształt pulchnego udka.
W garnku ( rondelku lub głębokiej patelni) rozgrzewamy olej . Jajka wybijamy do miski i rozbijamy widelcem . Krokiety panierujemy w mące , jajku i tartej bułce. Smażymy na rumiano , na średnio rozgrzanym oleju . Odsączamy na ręczniku papierowym.
Zajadamy z ketchupem, sosem tatarskim lub innym i ulubioną surówką .
0 comments on “Krokiety z kosteczką”Add yours →