Wspaniały krem z białych warzyw korzeniowych z dodatkiem świeżego imbiru i nuty anyżu
Składniki:
- 3 pietruszki
- 1 mały seler
- 2 ziemniaki
- 1 por ( biała część)
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka ( lub puszka mleka kokosowego)
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka świeżego, utartego imbiru
- 1 łyżka masła
- sól, biały pieprz
- szczypta mielonego anyżu
- szklanka śmietanki
Wykonanie:
Warzywa obieramy , kroimy w kostkę , zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. W połowie gotowania dodajemy obrane ząbki czosnku, imbir i mleko . Ugotowaną zupę miksujemy na gładko, zabielamy śmietanką i doprawiamy solą , białym pieprzem ( niedużo) i mielonym anyżem. Wrzucamy masło i cały czas mieszając podgrzewamy aż zupa będzie gorąca a masło się rozpuści .