Krem z białych warzyw

Wspaniały krem z białych warzyw korzeniowych z dodatkiem świeżego imbiru i nuty anyżu

Składniki:

  • 3 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 ziemniaki
  • 1 por ( biała część)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mleka ( lub puszka mleka kokosowego)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka świeżego, utartego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • sól, biały pieprz
  • szczypta mielonego anyżu
  • szklanka śmietanki

Wykonanie:

Warzywa obieramy , kroimy w kostkę , zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. W połowie gotowania dodajemy obrane ząbki czosnku, imbir i mleko . Ugotowaną zupę miksujemy na gładko, zabielamy śmietanką i doprawiamy solą , białym pieprzem ( niedużo) i mielonym anyżem. Wrzucamy masło i cały czas mieszając podgrzewamy aż zupa będzie gorąca a masło się rozpuści .