Krakersy

Równe ilości masła, mąki i twarogu połączone razem z solą i ulubionymi przyprawami. Pieczone do chrupkości w gorącym piekarniku.Idealne na imprezę. Ja uwielbiam je ciepłe, krótko po wyjęciu z piekarnika. Tak pięknie pachną wtedy masłem.

 

Składniki :

  • 200 g masła
  • 200 g sera twarogowego
  • 200 g mąki
  • sól
  • ulubione przyprawy ( papryka sodka, chili, tymianek, pieprz, rozmaryn, kminek)

Wykonanie:

Zimne masło łączymy z mąką tworząc kruszonkę. Dodajemy twaróg i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na pól godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3 milimetrów. Posypujemy lekko solą i ulubionymi przyprawami. Nakłuwamy widelcem i radełkiem lub nożem ( świetnie sprawdza się nóż do pizzy) wykrawamy ciastka  . Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 12-15 minut.