Troszeczkę zaniedbałem wpisy na blogu ale postaram się to nadrobić. Dzisiaj proponuję buraczane kotlety w sosie chrzanowym. Danie wegańskie ale smakuje również mięsożercom. Troszkę się bałem czy surowy burak zmięknie podczas smażenia ale niepotrzebnie. Kotlety nie smażyły się długo , a burak i tak stracił zapach surowizny. W połączeniu z kremowym sosem chrzanowym smakowały genialnie. Bazą jest oczywiście kasza jaglana, którą kilka razy przepłukuję zimna wodą, potem zalewam wrzątkiem i odcedzam. Tak spreparowaną kaszę zalewam gorącą wodą ( na jedną porcję kaszy dwie porcję wody), solę i gotuję na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawiam do wystudzenia. W tym przepisie wykorzystałem wędzone ząbki czosnku ale z powodzeniem można zastąpić je zwykłym czosnkiem.
Składniki kotletów:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 duże buraki ( lub trzy mniejsze)
- 1 cebula
- 3 ząbki wędzonego czosnku ( może być świeży)
- 1/4 szklanki orzechów włoskich
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
- 6 suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki siemienia lnianego ( całe lub mielone)
- 2 łyżki mąki jaglanej lub pszennej razowej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka wędzonej , słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki płatków chili
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- sól do smaku
- sezam i mąka ryżowa do panierowania
- olej do smażenia
Składniki sosu chrzanowego:
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- kawałek selera korzeniowego
- 1/2 szklanki nerkowców
- 1 łyżka oleju
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka syropu z agawy lub cukru
- sól do smaku
Wykonanie:
Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski. Suszone śliwki, rodzynki i obrany czosnek mielimy w malakserze na jednolitą masę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy i słonecznik podprażamy na suchej patelni i siekamy . Do buraków dodajemy kaszę jaglaną , śliwki z czosnkiem, cebulę, orzechy, słonecznik, mąkę, przyprawy i sól. Mieszamy wszystko na jednolitą masę i sprawdzamy czy jest odpowiednio słona. Dosalamy masę jeśli jest taka potrzeba. Z masy formujemy kotlety, które panierujemy w mące wymieszanej z sezamem. Smażymy na rozgrzanym oleju .
W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy grubo pokrojone cebulę i seler. Smażymy, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodajemy nerkowce, czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu 20 minut . Całość rozdrabniamy w blenderze kielichowym na gładką masę. Masę przelewamy z powrotem do rondla, dodajemy chrzan , syrop lub cukier i sól do smaku. Jeśli nasza masa jest za gęsta to możemy ją rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji bulionem lub wodą. Całość zagotowujemy .
Kolety możemy podać z pęczakiem i mizerią z ogórków ( ogórek, sól, cukier, ocet jabłkowy, koperek)
0 comments on “Kotlety z buraka i kaszy jaglanej w sosie chrzanowym”Add yours →