Kotlety z buraka i kaszy jaglanej w sosie chrzanowym

Troszeczkę zaniedbałem wpisy na blogu  ale postaram się to nadrobić. Dzisiaj proponuję buraczane kotlety w sosie chrzanowym. Danie wegańskie ale smakuje również mięsożercom. Troszkę się bałem czy surowy burak zmięknie podczas smażenia ale niepotrzebnie. Kotlety nie smażyły się długo , a burak i tak stracił zapach surowizny. W połączeniu z kremowym sosem chrzanowym smakowały genialnie. Bazą jest oczywiście kasza jaglana, którą kilka razy przepłukuję zimna wodą, potem zalewam  wrzątkiem i odcedzam. Tak spreparowaną kaszę zalewam gorącą wodą ( na jedną porcję kaszy dwie porcję wody), solę i gotuję na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawiam do wystudzenia. W tym przepisie wykorzystałem wędzone ząbki czosnku ale z powodzeniem można zastąpić je zwykłym czosnkiem.

 

Składniki kotletów:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 duże buraki ( lub trzy mniejsze)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki wędzonego czosnku ( może być świeży)
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 6 suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki siemienia lnianego ( całe lub mielone)
  • 2 łyżki mąki jaglanej lub pszennej razowej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka wędzonej , słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól do smaku
  • sezam i mąka ryżowa do panierowania
  • olej do smażenia

Składniki sosu chrzanowego:

  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 1 łyżka oleju
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1 łyżka syropu z agawy lub cukru
  • sól do smaku

Wykonanie:

Buraki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski. Suszone śliwki, rodzynki i obrany czosnek mielimy w malakserze na jednolitą masę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy i słonecznik podprażamy na suchej patelni i siekamy . Do buraków dodajemy kaszę jaglaną , śliwki z czosnkiem, cebulę, orzechy, słonecznik, mąkę, przyprawy i sól. Mieszamy wszystko na jednolitą masę i sprawdzamy czy jest odpowiednio słona. Dosalamy masę jeśli jest taka potrzeba. Z masy formujemy kotlety, które panierujemy w mące wymieszanej z sezamem. Smażymy na rozgrzanym oleju .

W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy grubo pokrojone cebulę i seler. Smażymy, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodajemy nerkowce, czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu 20 minut . Całość rozdrabniamy w blenderze kielichowym na gładką masę. Masę przelewamy z powrotem do rondla, dodajemy chrzan , syrop lub cukier i sól do smaku. Jeśli nasza masa jest za gęsta to możemy ją rozrzedzić do odpowiedniej konsystencji bulionem lub wodą. Całość zagotowujemy .

Kolety możemy podać z pęczakiem i mizerią z ogórków ( ogórek, sól, cukier, ocet jabłkowy, koperek)

0 comments on “Kotlety z buraka i kaszy jaglanej w sosie chrzanowymAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.