Kotlety pożarskie

Siekana pierś kurczaka, masło, dużo zieleniny, sól i pieprz. To podstawowe składniki kotletów wywodzących się z kuchni carskiej Rosji. Smażone na klarowanym maśle i podane z chrupkim kalafiorem , który wygląda bardziej jak ryż oraz ulubioną sałatą. Dla mnie obowiązkowo w sałacie musi być dodatek gorzkiego radicchio.

 

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajko
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej dosmażenia

Wykonanie:

Bułkę moczymy w mleku. Filety z kurczaka i odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa ( można mięso i bułkę zemleć w malakserze). Do zmielonej masy dodajemy miękkie masło, śmietanę, jajko i zieleninę. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy do połączenia składników. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.  Z masy formujemy kotleciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Kotleciki można zamiast smażyć upiec w piekarniku. Będą zdrowsze.