Kotlet z ryżu i tuńczyka

Pomysł na te kotleciki znalazłem przeglądając internet. W orginalnym przepisie kotleciki były z sardynkami z puszki.  Połączenie ugotowanego ryżu, tuńczyka, koperku , cebulki i marchewki dało wspaniały efekt smakowy.  Podane z ostrym , pomidorowym sosem i surówką z kiszonej kapusty są wspaniałym daniem obiadowym. Uwaga! Na zimno są równie pyszne :).

 

Składniki:

  • 200 g suchego ryżu
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub sardynki w sosie własnym.
  • 1 cebulka
  • 1 mała marchewka
  • 1 duże jajko
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, olej do smażenia, bułka tarta lub mąka do panierowania.

Wykonanie:

Ryż gotujemy i schładzamy (możemy wykorzystać ryż , który nam został z obiadu ). Tuńczyka lub sardynki rozgniatamy. Cebulkę kroimy w kostkę , marchewkę ścieramy na grubej tarce. Cebulkę i marchewkę podsmażamy na dwóch łyżkach oleju. Ryż, rybę, podsmażone warzywa, jajko, posiekany koperek mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotleciki, które panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.