Pierś kurczaka nadziana masłem pietruszkowo – cytrynowym. Usmażona na klarowanym maśle i podana z zapiekanymi ziemniakami i korniszonami. Ten moment , kiedy kroi się kotlet i wypływa z niego ciepłe, pachnące masło wart jest czasu poświęconego na przygotowanie tego dania.
Składniki:
- 4 pojedyńcze piersi z kurczaka
- 200 g miękkiego masła
- pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- bułka tarta ( najlepsza domowa)
- mąka do panierowania
- 2 jajka
- sól , pieprz
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Miękkie masło rozcieramy w misce. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz do smaku oraz drobną pokrojoną zieleninę ( można oprócz pietruszki dodać trochę zielonego koperku lub innych świeżych ziół ). Masło przekładamy do plastikowego , prostokątnego pojemnika o wymiarach kostki masła i wstawiamy do lodówki na całą noc lub do zamrażalnika na dwie godziny. Filety z kurczaka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym i rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa. Ponieważ mięso jest delikatne kładziemy na nie kawałek folii spożywczej i dopiero rozbijamy . Rozbite kotlety solimy i pieprzymy i odstawiamy na 20 minut. Zimne masło kroimy na cztery podłużne kawałki i kładziemy na każdym filecie. Mięso zwijamy ciasno wokół masła i odstawiamy do lodówki na godzinę. Panierujemy kotlety w mące, jajku i tartej bułce i smażymy w dużej ilości klarowanego , rozgrzanego masła. Smażymy na wolnym ogniu aż cała panierka stanie się złocista. Odsączamy na ręczniku papierowym i od razu podajemy.