Kotleciki rybne

Mieszkam już siedem lat w Gdańsku , a dania rybne goszczą na moim stole rzadko. Muszę to zmienić. Zacząłem zgłębiać tajniki kuchni kaszubskiej (która przecież opiera się na rybach) i w niedalekiej przyszłości pojawi się na pewno więcej potraw rybnych. Dzisiaj proponuję danie nie do końca kaszubskie ( wątpię czy Kaszubi dodawali serek topiony do kotletów ) . Nie są skomplikowane w przygotowaniu i będą smakować dzieciakom i dorosłym.

Składniki:

  • 500 g świeżych filetów z dorsza ( lub innej morskiej lub słodkowodnej ryby, można wziąść również filety mrożone ale rybę ważymy już po rozmrożeniu i odciśnięciu z wody)
  • 1 mała cebula
  • 1/2 serka topionego
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • mąka lub bułka do panierowania
  • olej do smażenia (lub klarowane masło)

Wykonanie:

Filety myjemy , osuszamy i mielemy w maszynce lub siekamy ostrym , cieżkim nożem. Do masy rybnej dodajemy utartą cebulkę, jajko, bułkę tartą, koperek, masło i serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem i wtrabiamy na jednolitą masę. Formujemy nieduże kotleciki, panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy z wyrazistą surówką .

0 comments on “Kotleciki rybneAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.