Tort fasolowy jest regionalnym przysmakiem z Kaszub. Wilgotne, pachnące migdałami ciasto przełożone zostało dżemem truskawkowym ( oczywiście , że z kaszubskich truskawek) . Orginalny przepis proponował polanie tortu lukrem ale ja wolałem lekką masę maślano-truskawkową. Nikt z jedzących to ciasto nie zgadł z czego zostało wykonane :).
Składniki:
- 200 g fasoli „Jaś”
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 1/2 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki posiekanych migdałów
- 1 czubata łyżka kaszy kukurydzianej bezglutenowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- masło i kaszka kukurydziana do wysmarowania formy
- słoik dżemu lub konfitury truskawkowej
Wykonanie:
Umytą fasolę zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości, lekko soląc pod sam koniec. Fasolę odcedzamy, miksujemy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru aż zbieleją. Do ubitych żółtek dodajemy zimną , przetartą fasolę, migdały, kaszkę kukurydzianą , ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. W połowie ubijania dodajemy pozostały cukier ( 25 g). Połowę białek przekładamy do ciasta, lekko mieszamy. Dodajemy drugą połowę piany, mieszamy i wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą kaszką ( tortownica 23 cm). Pieczemy 30 -35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzimy . Zimne ciasto przekrawamy ostrym nożem na pół i smarujemy dżemem truskawkowy. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.
Kasza manna ora bułka tarta zawierają gluten pszenny. Zatem osoby na niego uczulone powinny jednak (wbrew dopiskowi) uważać.
Tak, to prawda. Zamieniłem te produkty na bezglutenową kaszkę kukurydzianą z która tort wychodzi równie pyszny
Extra