Kaszubski tort fasolowy (bezglutenowy)

Tort fasolowy jest regionalnym przysmakiem z Kaszub. Wilgotne, pachnące migdałami ciasto przełożone zostało dżemem truskawkowym ( oczywiście , że z kaszubskich truskawek) . Orginalny przepis proponował polanie tortu lukrem ale ja wolałem  lekką masę maślano-truskawkową. Nikt z jedzących to ciasto nie zgadł z czego zostało wykonane :).

Składniki:

  • 200 g fasoli „Jaś”
  • 4 jajka
  • 125 g cukru
  • 1/2 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 1 czubata łyżka kaszy kukurydzianej bezglutenowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło i kaszka kukurydziana do wysmarowania formy
  • słoik dżemu lub konfitury truskawkowej

Wykonanie:

Umytą fasolę zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości, lekko soląc pod sam koniec. Fasolę odcedzamy, miksujemy i przecieramy przez sito. Żółtka ucieramy ze 100 g cukru aż zbieleją. Do ubitych żółtek dodajemy zimną , przetartą fasolę, migdały, kaszkę kukurydzianą , ziarenka wanilii lub cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. W połowie ubijania dodajemy pozostały cukier ( 25 g). Połowę białek przekładamy do ciasta, lekko mieszamy. Dodajemy drugą połowę piany, mieszamy i wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą kaszką ( tortownica 23 cm). Pieczemy 30 -35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Studzimy . Zimne ciasto przekrawamy ostrym nożem na pół i smarujemy dżemem truskawkowy. Lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.

3 comments on “Kaszubski tort fasolowy (bezglutenowy)Add yours →

  1. Kasza manna ora bułka tarta zawierają gluten pszenny. Zatem osoby na niego uczulone powinny jednak (wbrew dopiskowi) uważać.

    1. Tak, to prawda. Zamieniłem te produkty na bezglutenową kaszkę kukurydzianą z która tort wychodzi równie pyszny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.