Kaszubska zupa brukwiowa

Jesienna zupa z brukwi, gotowana na gęsinie.

Tradycyjny kaszubski przepis.

Składniki:

  • 1 kg brukwi
  • 1 kg gęsiny z kością ( skrzydełka,uda)
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka tłuszczu ( smalec, olej)
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól ,pieprz ,majeranek , cukier

Wykonanie:

Gęsinę myjemy, zalewamy zimną wodą ( 4-5 l) i gotujemy bulion . Jak mięso jest w połowie miękkie dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, cebulkę i seler . Doprawiamy solą. Miękkie mięso i warzywa wyciągamy z wywaru. Mięso oddzielamy od kości , warzywa kroimy w kostkę. Cebulę wyrzucamy. Brukiew kroimy w kostkę i przelewamy wrzątkiem. Do bulionu wrzucamy brukiew i gotujemy ok. 15 minut . Obrane ziemniaki kroimy w kostkę , wkładamy do zupy i gotujemy do miękkości. Z mąki i tłuszczu robimy rumianą zasmażkę , którą rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do zupy ( bez zasmażki zupa jest równie smaczna). Do garnka z zupą dodajemy obrane mięso i pokrojone warzywa . Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.