Spolszczona wersja arabskiego pilawu. Ryż zastąpiłem pęczakiem , a jagnięcinę mięsem z kurczaka. Mięso z dodatkiem arabskich przypraw, gdzie prym wiedzie kmin rzymski, kolendra i mięta oszałamia swoim smakiem . Dodatek rodzynek , suszonych moreli, pestek słonecznika sprawia , że smak i struktura dania jest wielopoziomowa i zadowoli każde podniebienie.
Składniki:
- 350 g mięsa z kurczaka lub indyka ( pierś , filet z uda)
- 200 g pęczaku
- 2 l bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 ostra papryczka chili
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście jarmużu
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki rodzynek
- 6 suszonych moreli
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżeczki mielonego kminu
- 1 łyżeczka mielonej kolędry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 2 łyżki siekanej świeżej mięty
- pęczek dymki
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól ,pieprz mielony
Wykonanie:
Pęczak zalewamy jednym litrem bulionu i gotujemy na średnim ogniu 10 minut. W tym czasie na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy pokrajaną w kostkę cebulę. Dodajemy marchewkę czosnek , papryczkę, rodzynki i pokrojone morele . Smażymy jedną minutę i dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Dodajemy przyprawy i podsmażamy dwie minuty . Wlewamy bulion i dusimy 10 minut. Po tym czasie przelewamy wszystko z patelni do garnka z pęczakiem , mieszamy , doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy dalsze 10-15 minut , aż cały płyn się wchłonie, a pęczak i mięso będą miękkie. Na pozostałej łyżce oliwy podsmażamy jarmuż ( pozbawiony twardych nerwów). Podsmażony jarmuż, posiekaną miętę i dymkę oraz skórkę z cytryny dodajemy do naszego pęczaku. Mieszamy wszystko i sprawdzamy czy nie trzeba potrawy dosolić . Na talerzach posypujemy podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.