Kaszotto z kurczakiem w stylu arabskim

Spolszczona wersja arabskiego pilawu. Ryż zastąpiłem pęczakiem , a jagnięcinę mięsem z kurczaka. Mięso z dodatkiem arabskich przypraw, gdzie prym wiedzie kmin rzymski, kolendra i mięta oszałamia swoim smakiem . Dodatek rodzynek , suszonych moreli, pestek słonecznika sprawia , że smak i struktura dania jest wielopoziomowa i zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

  • 350 g mięsa z kurczaka lub indyka ( pierś , filet z uda)
  • 200 g pęczaku
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ostra papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście jarmużu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki rodzynek
  • 6 suszonych moreli
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki mielonego kminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolędry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki siekanej świeżej mięty
  • pęczek dymki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól ,pieprz mielony

Wykonanie: 

Pęczak zalewamy jednym litrem bulionu i gotujemy na średnim ogniu 10 minut. W tym czasie na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy pokrajaną w kostkę cebulę. Dodajemy marchewkę czosnek , papryczkę, rodzynki i pokrojone morele . Smażymy jedną minutę i dodajemy pokrojone w kostkę mięso.  Dodajemy przyprawy i podsmażamy dwie minuty . Wlewamy bulion i dusimy 10 minut. Po tym czasie przelewamy wszystko z patelni do garnka z pęczakiem , mieszamy , doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy dalsze 10-15 minut , aż cały płyn się wchłonie, a pęczak i mięso będą miękkie. Na pozostałej łyżce oliwy  podsmażamy jarmuż ( pozbawiony twardych nerwów). Podsmażony jarmuż, posiekaną miętę i dymkę oraz skórkę z cytryny dodajemy do naszego pęczaku. Mieszamy wszystko i sprawdzamy czy nie trzeba potrawy dosolić .  Na talerzach posypujemy podprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.