Kapusta z grzybami

Własnoręcznie ukiszona kapusta długo gotowana z suszonymi podgrzybkami. Okraszona cebulką podsmażona na oleju rzepakowym.

 

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Grzyby przepłukujemy zalewamy wodą i zostawiamy na dwie godziny do namoczenia. Gotujemy do miękkości.  Kapustę lekko płuczemy , siekamy , zalewamy zimną wodą , dodajemy przyprawy i gotujemy godzinkę.  Grzyby siekamy grubo (wywar z grzybów wykorzystujemy do barszczu lub do bigosu) i wrzucamy do kapusty. Gotujemy aż woda w kapuście prawie wyparuje. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju do lekkiego zrumienienia. Wrzucamy podsmażoną cebulę do garnka z kapustą, mieszamy i dusimy jeszcze z pól godziny. Doprawiamy solą jeśli kapusta nie była za bardzo słona.