Osobiście nie przepadam za słowem „wegetariański”, wolę określenie „bezmięsny” lub „jarski”. Lubię być jaroszem. Nie muszę jeść mięsa codziennie. Wychowałem się na wsi, gdzie mięso jadano przede wszystkim w niedzielę i raz, dwa razy w ciągu tygodnia ( w zimie częściej, w lecie przeważały warzywa i nabiał). Ponieważ nagle , po sprzątaniu piwnicy okazało się , że mam jeszcze kilka słoików z ogórkami kiszonymi postanowiłem zrobić coś innego niż zupa ogórkowa. Trudno to nazwać gulaszem , czy bigosem.Może bardziej nazwa ragout tutaj pasuje. Nieważne. Ważne jest to , że jest bardzo, bardzo smaczny. A jak ktoś ma ochotę dodać mięso lub kiełbasę, to proszę bardzo . Będzie równie pyszny.
Składniki:
- 1 kg kiszonych ogórków
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek selera korzeniowego lub dwie łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 500 g pieczarek
- 5 śliwek suszonych
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 3 jagody jałowca
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki wędzonej , słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki suszonego cząbru
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz mielony do smaku
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w półkrążki. Marchew, pietruszkę selera ścieramy na tarce o dużych oczkach . Ogórki ścieramy również lub kroimy w kostkę ( można też w plasterki). Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy aż cebula zacznie robić się szklista. Dodajemy marchew, pietruszkę, seler i rozdrobniony czosnek. Smażymy aż warzywa będą prawie miękkie. Dodajemy pieczarki, cukier i sos sojowy. Smażymy 5 minut. Dodajemy odciśnięte lekko, rozdrobnione ogórki, przecier pomidorowy, pokrojone suszone śliwki i wszystkie przyprawy ( sól i pieprz dodajemy na końcu). Dusimy na małym ogniu około godziny. Doprawiamy mielonym pieprzem i solą ( uważamy na sól ponieważ ogórki i sos sojowy są już słone ). Podajemy z chlebem , ziemniakami czy kaszą. Potrawa smaczna jest również na zimno.
0 comments on “Jarski bigosik z kiszonych ogórków”Add yours →