Jajka ugotowane w foremkach do muffinek. Podane z sosem majonezowo-jogurtowym.
Składniki:
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu
- sól, pieprz
- cebulka dymka
- świeża czerwona papryka pokrajana w kostkę
- 3 silikonowe foremki do muffinek
- gorąca woda z czajnika
- naczynie do zapiekania
Wykonanie:
Jajka wybijamy do silikonowych foremek wcześniej umieszczonych w naczyniu do zapiekania . W jedną foremkę bez problemu zmieści się jedno jajko. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Do naczynia z foremkami wlewamy gorącą wodę ( do połowy foremek) i umieszczamy go w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy około 15 minut ( aż białko się zetnie). Jogurt mieszamy z majonezem i polewamy przestudzone i wyciągnięte z foremek jajka . Posypujemy zieloną dymką , papryką i świeżo mielonym pieprzem.