Jajka na twardo w majonezie

 

Jajka ugotowane w foremkach do muffinek. Podane z sosem majonezowo-jogurtowym.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu
  • sól, pieprz
  • cebulka dymka
  • świeża czerwona papryka pokrajana w kostkę
  • 3 silikonowe foremki do muffinek
  • gorąca woda z czajnika
  • naczynie do zapiekania

Wykonanie:

Jajka wybijamy do silikonowych foremek wcześniej umieszczonych w naczyniu do zapiekania . W jedną foremkę bez problemu zmieści się jedno jajko. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Do naczynia z foremkami wlewamy gorącą wodę ( do połowy foremek) i umieszczamy go w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy około 15 minut ( aż białko się zetnie). Jogurt mieszamy z majonezem i polewamy przestudzone i wyciągnięte z foremek jajka . Posypujemy zieloną dymką , papryką i świeżo mielonym pieprzem.