Indyjska chałwa z marchewki

Długo nic nie publikowałem na stronie. Oczywiście gotuję i piekę cały czas . Nie tylko potrawy wegańskie i wegetariańskie, lecz one przeważają w tym moim codziennym gotowaniu. Obiecuję poprawę i na przeprosiny chciałem zaproponować przepis na prosty deser z kuchni indyjskiej. Zaskoczył mnie on swoim smakiem. W Indiach jest bardzo popularny i nic nie szkodzi aby i u nas został bardziej spopularyzowany. Składniki są dostępne w każdym sklepie. Zaczynajmy więc.

Składniki:

  • 2 duże marchewki ( około 1/2 kg)
  • 1 litr mleka ( 1,5% lub 3,2 %)
  • 3/4 -1 szklanka cukru brązowego
  • 120 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta kurkumy
  • szczypta mielonego anyżku (nie jest konieczny)
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1/2 szklanki posiekanych nerkowców
  • wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do obtoczenia

Wykonanie:

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew, mleko i cukier umieszczamy w garnku ( najlepszy taki z grubym dnem lub powłoką teflonową) i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mleko nam prawie całkiem odparuje. Dodajemy masło i gotujemy, a raczej smażymy jeszcze 15-20 minut . Cały czas mieszamy, ponieważ masa lubi się przypalić. Gdy uzyskamy już dość gęstą masę dodajemy sok, przyprawy i nerkowce. Smażymy jeszcze 5 minut.

Chałwę można jeść na ciepło, w miseczkach. Wspaniale smakuje z łyżką zimnego, gęstego jogurtu naturalnego.

Gdy masa wystygnie warto zrobić z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w wiórkach kokosowych , migdałach lub orzechach. Taka wersja bardziej mi odpowiada.

0 comments on “Indyjska chałwa z marchewkiAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.