Długo nic nie publikowałem na stronie. Oczywiście gotuję i piekę cały czas . Nie tylko potrawy wegańskie i wegetariańskie, lecz one przeważają w tym moim codziennym gotowaniu. Obiecuję poprawę i na przeprosiny chciałem zaproponować przepis na prosty deser z kuchni indyjskiej. Zaskoczył mnie on swoim smakiem. W Indiach jest bardzo popularny i nic nie szkodzi aby i u nas został bardziej spopularyzowany. Składniki są dostępne w każdym sklepie. Zaczynajmy więc.
Składniki:
- 2 duże marchewki ( około 1/2 kg)
- 1 litr mleka ( 1,5% lub 3,2 %)
- 3/4 -1 szklanka cukru brązowego
- 120 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta kurkumy
- szczypta mielonego anyżku (nie jest konieczny)
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1/2 szklanki posiekanych nerkowców
- wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do obtoczenia
Wykonanie:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew, mleko i cukier umieszczamy w garnku ( najlepszy taki z grubym dnem lub powłoką teflonową) i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mleko nam prawie całkiem odparuje. Dodajemy masło i gotujemy, a raczej smażymy jeszcze 15-20 minut . Cały czas mieszamy, ponieważ masa lubi się przypalić. Gdy uzyskamy już dość gęstą masę dodajemy sok, przyprawy i nerkowce. Smażymy jeszcze 5 minut.
Chałwę można jeść na ciepło, w miseczkach. Wspaniale smakuje z łyżką zimnego, gęstego jogurtu naturalnego.
Gdy masa wystygnie warto zrobić z niej kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w wiórkach kokosowych , migdałach lub orzechach. Taka wersja bardziej mi odpowiada.

0 comments on “Indyjska chałwa z marchewki”Add yours →