Dzisiaj proponuję gulasz z łopatki wieprzowej z dużą ilością warzyw i niezłą dawką imbiru. Jest bardzo aromatyczny i wspaniale rozgrzewa, a przy tym nie jest tak ciężkostrawny jak węgierski. W przepisie używam okrągłej , białej rzepy ( jest już dostępna na targowiskach).Jeśli jej nie macie to można ją zastąpić kawałkiem białej rzodkwi lub kalarepą. Mirin też jest już coraz bardziej dostępny . Jeśli go nie ma to możecie dodać lekkiego białego wina . Podany w przepisie czas duszenia jest orientacyjny i zależy od mięsa . Sprawdzajcie po prostu jego miękkość.

Składniki:
- łopatka wieprzowa- 1 kg
- olej do smażenia- 2 łyżki
- mąka pszenna lub kukurydziana- 3 łyżki
- marchew- 2 szt. (średnie)
- cebula – 1 duża
- rzepa ( biała, okrągła)- 2 szt
- imbir- kawałek długości ok. 5 cm
- czosnek- 4 ząbki
- kapusta pekińska lub włoska- 3-4 liście
- miód – 2 łyżki
- mirin- 4 łyżki
- sos sojowy ( jasny)- 1/4 szkl.
- pasta miso ( jasna) – 1 łyżka
- skórka z 1/2 pomarańczy ( cienko skrojona)
- dymka do podania
- sól , pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso kroimyć w dużą kostkę. posypujemy solą, pieprzem i oprószamy mąką. Olej rozgrzewamy na patelni i partiami obsmażamy łopatkę. Podsmażone kawałki przekładamy do garnka w którym będziemy dusić gulasz.
Marchew i cebulę kroimy w grubą kostkę , imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek również w plasterki. Rzepę kroimy w dużą kostkę.
Gdy podsmażymy już mięso na patelnię wrzucamy cebulę , marchew , czosnek i imbir . Smażymy około 5 minut . Przekładamy do garnka z mięsem, a na patelnię wlewamy 3/4 szkl. wody. Zagotowujemy i przelewamy do garnka. Dodajemy rzepę, sos sojowy , pastę miso, mirin, miód i skórkę pomarańczy. Dusimy na małym ogniu 1,5-2 godziny.
Gdy mięso jest już miękkie dodajemy grubo pokrojone liście kapusty i sprawdzamy smak potrawy . Ewentualnie dodajemy sól i pieprz. Gotujemy aż kapusta zmięknie ( gdy będzie to kapusta pekińska gotowanie trwa bardzo krótko).
Gulasz podajemy posypany posiekaną dymką z ryżem lub pieczywem .
0 comments on “Gulasz wieprzowy w stylu japońskim”Add yours →