Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska – potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej. Szczaw, buraczki,ogórki, duża ilość zieleniny oraz zsiadłe mleko i śmietana tworzą wspaniałą letnią potrawę. Dodatek gotowanego na twardo jajka wskazany. Można podać z młodymi ziemniakami lub razowym chlebem albo bez żadnych dodatków.
Składniki:
- 400 g buraków
- 400-500 g świeżego szczawiu
- 1 duży , świeży ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 6-8 szklanek zsiadłego mleka lub maślanki
- 1 i 1/2 szklanki śmietany
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo
- sól, pieprz
Wykonanie:
Buraczki pieczemy w piekarniku lub gotujemy. wystudzone i obrane buraczki kroimy w zapałkę lub trzemy na grubej tarce. Umyty i pozbawiony ogonków szczaw wrzucamy na osolony wrzątek na dwie minuty . Odcedzamy , studzimy i siekamy grubo. Ogórek kroimy w kostkę, rzodkiewkę w plasterki. Zsiadłe mleko i śmietanę wlewamy do garnka i lekko ubijamy trzepaczką. Dodajemy buraczki, szczaw , ogórek , rzodkiewkę, posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Schładzamy w lodówce. Podajemy z ćwiartkami jajek na twardo.
0 comments on “Grodzieński chłodnik z buraczkami i szczawiem”Add yours →