Grodzieński chłodnik z buraczkami i szczawiem

Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Polska – potrawy regionalne” Hanny Szymanderskiej.  Szczaw, buraczki,ogórki, duża ilość zieleniny oraz zsiadłe mleko i śmietana tworzą wspaniałą letnią potrawę. Dodatek gotowanego na twardo jajka wskazany. Można podać z młodymi ziemniakami lub razowym chlebem albo bez żadnych dodatków.

Składniki:

  • 400 g buraków
  • 400-500 g świeżego szczawiu
  • 1 duży , świeży ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 6-8 szklanek zsiadłego mleka lub maślanki
  • 1 i 1/2 szklanki śmietany
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Buraczki pieczemy w piekarniku lub gotujemy. wystudzone i obrane buraczki kroimy w zapałkę lub trzemy na grubej tarce. Umyty i pozbawiony ogonków szczaw wrzucamy na osolony wrzątek na dwie minuty . Odcedzamy , studzimy i siekamy grubo. Ogórek kroimy w kostkę, rzodkiewkę w plasterki. Zsiadłe mleko i śmietanę wlewamy do garnka i lekko ubijamy trzepaczką. Dodajemy buraczki, szczaw , ogórek , rzodkiewkę, posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Schładzamy w lodówce. Podajemy z ćwiartkami jajek na twardo.

0 comments on “Grodzieński chłodnik z buraczkami i szczawiemAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.