Na początku zaintrygowała mnie nazwa tego dania, a gdy wczytałem się w przepis wiedziałem już , że go zrobię. Intrygował mnie dodatek surowej kwaszonej kapusty. Bałem się trochę , że placki będą bardzo kwaśne. Nic bardziej mylnego. Cebula i ciasto naleśnikowe skutecznie tłumią kwas i racuchy są delikatne, soczyste i po prostu pyszne. No i szybko się je przyrządza. Jest do danie popularne w Bieszczadach i na zakarpackiej Ukrainie. Pochodzi z kuchni łemkowskiej. Tak więc biegnijcie do warzywniaka po dobrą kwaszoną kapustę i bierzcie się za smażenie placków.
Składniki :
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kwaszonej kapusty (przepłukać wodą i grubo posiekać)
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki kminku lub cząbru
- sól, mielony pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mleko, mąkę, jajka, cukier i sodę wymieszać na jednolite ciasto. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta wraz z posiekaną kapustą. Dodać kminek , pieprz i sól do smaku. Wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć placki, aż z obu stron będą rumiane. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z kwaśną śmietaną, sosem czosnkowym lub koperkowym. Najlepsze ciepłe ale na zimno też dają radę.
0 comments on “Fuczki- racuchy z kiszoną kapustą”Add yours →