Faszanka wegańska – roladki z fasoli i kaszy gryczanej

Dzisiaj przepis, który sprawdza się jako danie obiadowe ( z ziemniakami i surówką). Tą wersję robiłem z cebulką i jabłkiem. Pyszne są również pieczone na grilu w towarzystwie żytniego chleba , musztardy i małosolnych ogórasów. Oczywiście, zaraz się trafi kilka komentarzy, że nie istnieje coś takiego jak wegańska kaszanka. Kaszanka powinna być z podrobów, tłuszczu i krwi wieprzowej. Dla mnie jednak kaszanka to przede wszystkim kasza gryczana z dodatkami. Przecież to tylko kwestia nazwy. Tak więc przyjmijmy , że potrawa nazywa się „Faszanka”. A co !

Składniki :

  • 200 g suchej kaszy gryczanej
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy (około 7-8 łyżek)
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 arkuszy papieru ryżowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki papryki
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku lub majeranku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Kaszę płuczemy zimną wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem ( około 1 cm powyżej kaszy) . Solimy i zagotowujemy. Gotujemy przez 3-4 minuty. Garnek z kaszą zawijamy w koc, kołdrę lub gruby ręcznik i zapominamy o niej na pól godziny.

Dwie cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia się na dwóch łyżkach oleju. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy łyżkę oleju, cukier, sos sojowy i ocet balsamiczny. Smażymy na średnim, aż sos który puściły grzyby odparuje (trwa to około 10-15 minut).

Fasole odcedzamy z zalewy i wsypujemy do miski. Odkładamy trzy łyżki a resztę, wraz z usmażoną cebulką blendujemy(masa nie musi być gładka). Do masy dodajemy odłożoną fasolę, ugotowaną kaszę i pieczarki. Dodajemy wędzoną paprykę, mielone ziele angielskie i cynamon. Doprawiamy solą i sporą ilością mielonego pieprzu. Mieszamy wszystko .

Papier ryżowy zamaczamy na dwie sekundy w ciepłej wodzie i przekładamy na deskę. Na papierze układam masę faszankową i zawijam jak sajgonki lub krokiety.  W takiej wersji , posmarowane tylko lekko olejem piekę je na grilu.

Jeśli chcę podać je z cebulką i jabłkiem to obsmażam roladki na małej ilości oleju , aż będą zarumienione z wszystkich stron. Na dwóch łyżkach oleju smażę dwie cebulę pokrojone w półkrążki , a gdy będą już szkliste dodaję jedno kwaśne , twarde jabłko pokrojone w plasterki. Smażę tak aby jabłka zmiękły ale nie rozpadły się. Doprawiam solą , pieprzem , majerankiem lub mielonym kminkiem.

Faszanki smakują z ziemniakami , jak również z chlebem. Obowiązkowo do tego surówka z kapusty lub kwaszone ( małosolne) ogórki.

 

0 comments on “Faszanka wegańska – roladki z fasoli i kaszy gryczanejAdd yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.