Dzisiaj przepis, który sprawdza się jako danie obiadowe ( z ziemniakami i surówką). Tą wersję robiłem z cebulką i jabłkiem. Pyszne są również pieczone na grilu w towarzystwie żytniego chleba , musztardy i małosolnych ogórasów. Oczywiście, zaraz się trafi kilka komentarzy, że nie istnieje coś takiego jak wegańska kaszanka. Kaszanka powinna być z podrobów, tłuszczu i krwi wieprzowej. Dla mnie jednak kaszanka to przede wszystkim kasza gryczana z dodatkami. Przecież to tylko kwestia nazwy. Tak więc przyjmijmy , że potrawa nazywa się „Faszanka”. A co !
Składniki :
- 200 g suchej kaszy gryczanej
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 puszka czarnej fasoli
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- olej rzepakowy (około 7-8 łyżek)
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 20 arkuszy papieru ryżowego
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki papryki
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku lub majeranku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Kaszę płuczemy zimną wodą, wsypujemy do garnka i zalewamy wrzątkiem ( około 1 cm powyżej kaszy) . Solimy i zagotowujemy. Gotujemy przez 3-4 minuty. Garnek z kaszą zawijamy w koc, kołdrę lub gruby ręcznik i zapominamy o niej na pól godziny.
Dwie cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy do lekkiego zrumienienia się na dwóch łyżkach oleju. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany czosnek. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Dodajemy łyżkę oleju, cukier, sos sojowy i ocet balsamiczny. Smażymy na średnim, aż sos który puściły grzyby odparuje (trwa to około 10-15 minut).
Fasole odcedzamy z zalewy i wsypujemy do miski. Odkładamy trzy łyżki a resztę, wraz z usmażoną cebulką blendujemy(masa nie musi być gładka). Do masy dodajemy odłożoną fasolę, ugotowaną kaszę i pieczarki. Dodajemy wędzoną paprykę, mielone ziele angielskie i cynamon. Doprawiamy solą i sporą ilością mielonego pieprzu. Mieszamy wszystko .
Papier ryżowy zamaczamy na dwie sekundy w ciepłej wodzie i przekładamy na deskę. Na papierze układam masę faszankową i zawijam jak sajgonki lub krokiety. W takiej wersji , posmarowane tylko lekko olejem piekę je na grilu.
Jeśli chcę podać je z cebulką i jabłkiem to obsmażam roladki na małej ilości oleju , aż będą zarumienione z wszystkich stron. Na dwóch łyżkach oleju smażę dwie cebulę pokrojone w półkrążki , a gdy będą już szkliste dodaję jedno kwaśne , twarde jabłko pokrojone w plasterki. Smażę tak aby jabłka zmiękły ale nie rozpadły się. Doprawiam solą , pieprzem , majerankiem lub mielonym kminkiem.
Faszanki smakują z ziemniakami , jak również z chlebem. Obowiązkowo do tego surówka z kapusty lub kwaszone ( małosolne) ogórki.
Przepyszne! Rewelacyjny przepis, dziękuję!