„Fałszywe” gołąbki

 

Pamiętam jak 25 lat temu takie gołąbki były przebojem w moich rodzinnych stronach. Można powiedzieć , że każdy je zrobił przynajmniej raz , a niektórzy mieli własne wersje przepisów na tą potrawę. Ja też ją zmodyfikowałem i część słodkiej kapusty zastąpiłem kiszoną. Do kapusty dodałem mięso mielone, surowy ryż, jajka i przyprawy. Po krótkim obsmażeniu , polałem dużą ilością sosu pomidorowego i zapiekłem w piekarniku. Najlepsze na drugi dzień.

 

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa ( wołowina , wieprzowina lub mieszane)
  • 250 g świeżej kapusty
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g suchego ryżu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kaszy manny ( jeśli masa jest rzadka)
  • mąka do panierowania
  • 1 marchewka
  • 0,5 l pomidorowej passaty
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól , pieprz laurowy listek

Wykonanie:

Świeżą kapustę szatkujemy drobno ,solimy i lekko ugniatamy . Zostawiamy na pół godziny. Ryż zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na pół godziny do namoczenia. Kiszoną kapustę płuczemy i siekamy. Jedną cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju przez 5 minut. Dodajemy kiszoną kapustę i smażymy jeszcze 10 minut. Świeżą kapustę odciskamy z powstałego soku i mieszamy z mięsem , podsmażoną kiszoną kapustą , odcedzonym ryżem , jajkiem i posiekanym czosnkiem. doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Jeśli masa jest rzadka i trudno jest formować kotlety dodajemy łyżkę kaszy mammy , mieszamy i czekamy 10 minut. Formujemy spore podłużne zrazy, które lekko obtaczamy w mące. Gołąbki obsmażamy lekko na gorącym tłuszczu i przekładamy do naczynia do zapiekania.

Cebulę kroimy w kostkę , marchewkę trzemy na grubej tarce i podsmażamy razem na łyżce oleju. Gdy warzywa będą już podsmażone dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, cukier i listek laurowy. Zagotowujemy i dolewamy tyle wody aby sos był dość rzadki ( większość sosu wchłonie się w gołąbki). Gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy podsmażone gołąbki, przykrywamy naczynie i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C.