Drożdżowe pierogi z grochem.

Przyznam szczerze, że groch bardzo rzadko gości i gościł w moim jadłospisie. Jakoś nikt nigdy nie miał na niego pomysłu. Mama od wielkiego dzwonu gotowała zupę grochową i tyle. Częściej na naszym stole pojawiała się fasola. Zresztą w moich stronach właśnie na fasolę mówi się groch. Nazwa fasola jest raczej zarezerwowana dla fasolki szparagowej, a zielony groch to po prostu groszek.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki suchego grochu (może być żółty lub zielony)
  • 1 cebula
  • 100 g wędzonego boczku ( lub 4 łyżki oleju)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka majeranku lub pieprzu ziołowego
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 500 ml kefiru lub maślanki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie :

Dzień wcześniej , wieczorem zalać groch zimną wodą, dodać 1/4 łyżeczki sody i zostawić na noc do namoczenia. Rano zlać wodę i przepłukać groch na sitku. Przełożyć groch do garnka , zalać zimną wodą, dodać 1/4 łyżeczki sody i łyżeczkę soli. Gotować na średnim ogniu w odkrytym garnku ( pianę , która pojawi się na powierzchni wody ściągamy). Groch gotujemy do momentu aż ziarna zaczną się rozpadać. Odlewamy wodę i ugniatamy ciepły groch tłuczkiem do ziemniaków. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na ciepłą patelnię. Gdy tłuszcz się wytopi a boczek zaczyna się rumienić wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do lekkiego zrumienienia się cebuli. Cebulkę z boczkiem przekładamy do masy grochowej, dodajemy przyprawy i ewentualnie dolewamy trochę wody ( masa ma mieć konsystencję pure ziemniaczanego, nie powinna być za sucha). Mieszamy wszystko razem i sprawdzamy czy nadzienie jest odpowiednio słone.

Mąkę, olej , rozkruszone drożdże , cukier , sól i kefir zagniatamy na jednolite, miękkie ciasto. Odstawiamy na pól godziny aby podrosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwanaście równych kawałków. Każdy kawałek rozklepujemy na placek ( podsypujemy mąką bo ciasto trochę się lepi). Nakładamy na placek łyżkę nadzienia i zlepiamy pieroga. Gdy ciasto jest dobrze zlepione kładziemy naszego pieroga zlepieniem do dołu ( deskę oczywiście posypujemy mąką) i delikatnie  spłaszczamy. Układamy pierogi na blasze do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20-25 minut. Po upieczeniu smarujemy delikatnie roztopionym masłem. Wspaniale smakują z sosem jogurtowo -cytrynowym, pesto pietruszkowym lub surówką. Pierogi możemy też smażyć na rozgrzanym oleju, wtedy nie smarujemy ich masłem po usmażeniu.

0 comments on “Drożdżowe pierogi z grochem.Add yours →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.